АКТУАЛНО


Съкровището от Свещари взриви Би Би Си (видео)

22 13531 12.11.2012
Съкровището от Свещари взриви Би Би Си (видео)

Съкровището от Свещари взриви Би Би Си. Находката от разградското село стана едно от най-гледаните видеа в сайта на британската телевизия. Репортажът „Откриха златно съкровище в България" попадна в топ 3 на секцията „Най-гледани и споделяни" видеоматериали.



Ковчежето със златните накити даже оглави за известно време класацията на сайта за най-гледано видео. То надмина новините за оставката на директора на Би Би Си, за компютърната игра Halo 4, за независимостта на Каталуния, за урагана Санди и дори новините около президентските избори в САЩ.

Съкровището от епохата на тракийското племе гети бе извадено в късния следобед миналата сряда. Сандъчето с уникални накити бе открито под Омуртаговата могила в резервата Сборяново от екипа на археоложката Диана Гергова. Освен бижутата, има и конска сбруя със златен начелник с конско протоме. Тя е от края на ІV и началото на ІІІ век пр. Хр.

В резервата край Исперих преди 30 години бе открита свещарската гробница. Археолози разкриха, че под могилите около нея лежат останки от столицата на гетски владетел, чийто некропол днес е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама