БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Димитър Гогов: Парното трябва да поевтинее със 7,5 %

4 6385 16.11.2012
Димитър Гогов: Парното трябва да поевтинее със 7,5 %
Димитър Гогов, изпълнителният директор на „Булгаргаз" bTV

Парното трябва да поевтинее с между 5% и 7,5% при намаление на цените от газа с 10%. Това прогнозира изпълнителният директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов. Той обаче се застрахова, че окончателната цена ще се определи от ДКЕВР.



Има 45 дни до края на месец декември и нещата могат сериозно да се променят, коментира Гогов пред bTV. Формулата за изчисление на цената е прогнозите на цената на световните пазари на газьола и мазута със съдържание на сяра от 1%.

Ако имате цена на газ от 100 лв., ако мазута струва 600 лв., трябва да се увеличи шест пъти и цената на газа, тъй като коефициентът е 6, обясни Гогов. С подписания вчера договор се изравнява периода с най-високата цена и коефициента на първи януари ще бъде под единица, каза Гогов.

Булгаргаз има над 270 клиенти и продаваме при една и съща регулирана цена. Сравнявайки цените на газа от първи януари 2012 г. с цената през 2013 година прилагайки всички изменения на договирет, стойността ще се различава с малко и над 20%. 300 млн. долара ще бъдат спестени, изчисли Гогов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама