НОВИНИ


БСП няма да подкрепи "цирка, който ни прави за посмешище"

78 5677 20.11.2012
БСП няма да подкрепи "цирка, който ни прави за посмешище"
Сергей Станишев

Опозицията реагира мигновено срещу номинирането на Петър Стоянов за конституционен съдия и го определи като политически цирк и сделка между ГЕРБ и СДС.



 „Обвинението” изрече лидерът на социалистите Сергей Станишев, според когото кандидатурата на бившия президент „няма нищо общо нито с професионализма, нито с конституцията – това са сценарии, които правят държавата за посмешище” и БСП няма да участва в тях, предава bTV.

„Няма да коментирам лични или професионални качества на Стоянов. Ако той желае да участва в тази сделка, да ангажира името си в този пазарлък, това е негов избор. В подобни схеми няма да участваме. С тази сделка ГЕРБ доказва, че се опитва да владее цялата държава – съдебна система, Българска православна църква. Това е авторитаризъм”, заяви Станишев и добави, че партията на Борисов е „шайка, която разглежда държавата като плячка и ограбва всички български граждани”.

Лидерът на Коалиция за България се закани, че в най-кратки срокове ще бъде уведомена Европейската комисия за „машинациите на управляващите - тези юнаци вкарват държавата в конституционна криза”.
На въпрос - дали БСП ще предприемат действия в случай, че не бъде отменен изборът на Марковска, преди да бъде направен новият избор, Станишев заяви: „Ще предприемем всички възможни действия. Чакам нашите юристи да кажат кои са те. Ако се пристъпи към избор на конституционен съдия, без да е преразгледано решението на парламента, или без излишно избраният конституционен съдия Венета Марковска да се е оттеглила оттам, това е противоконституционно действие”.

След заседание на ръководството на партията Станишев обяви още, че левицата е изготвила „реален алтернативен бюджет”, който вече е внесен в Народното събрание.

„ГЕРБ няма нито един бюджет, който да е изпълнен в своята приходна и разходна част. Системна е ниската събираемост на приходи в бюджета. За следващата година пак планират по-ниска събираемост, отколкото и през 2008 г. и кризисната 2009 г. в резултат на неспособността на ГЕРБ да събират приходи, да определят икономически приоритети за страната. Двете Б-та означават „бедност и безработица" – инициалите на г-н Бойко Борисов”, разясни червеният лидер.

В основата на алтернативния бюджет са залегнали няколко параметри - по-висока събираемост от акцизите върху цигарите и горивата, допълнителни неданъчни приходи от по-добро управление на държавната собственост, допълнителни приходи за осигурителната система в размер на близо 800 милиона лева, увеличаване на осигурителната вноска за пенсии и за фонд „Безработица” от един на два процента. Според него има и небюджетни мерки, които могат да подкрепят реалната икономика.

„Предлагаме допълнителни 650 милиона лева за социални дейности, допълнителни 150 милиона лева за здравеопазване, 290 милиона лева за подпомагане на земеделските производители – чрез национално доплащане на единица площ и връщане на практиката, която въведохме – за неплащане на акциз върху горивата за селскостопанско производство. Трябва приоритетизиране на разходите за образование”, заяви Станишев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама