ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 2 април

0 4714 01.04.2008
Пресата на 2 април

Вестниците пишат за готовността на Брюксел да спре агропарите; за първите оставки заради спрени европари; за операция "Чисти ръце"; за оцеляването на Д. Вълчев с фокуси и магии.


Чистката в МВР започна, узнал е Монитор.

Като наследник на главния секретар вече от дни се спряга името на настоящия шеф на Главна дирекция "Гранична полиция" Красимир Петров. Часове след заседанието на соцпартията стана ясно, че Валентин Петров излиза в отпуск. Това съобщи агенция БГНЕС. В същото време на Петков е даден срок от десет дни, за да представи доклад какво се е случвало в МВР в последните 18 години. В документа, който ще бъде разгледан от Съвета на тройната коалиция, вътрешният министър трябва да обобщи проблемите в системата, кадровото израстване и функциите на отделните звена. Самият Петков е изразил готовност да поеме цялата политическа отговорност за случващото се в подчиненото му министерство, съобщи още Станишев. Според участници в заседанието на Изпълнителното бюро обаче премиерът не е дал никаква възможност да се говори за евентуална оставка на вътрешния министър в този момент.  

Депутатите не откриха "чадър" над Куйович, съобщава Дума.

Според временната комисия за изясняване на случая със сръбския наркотрафикант ръководството на МВР е предприело адекватни мерки Не са установени данни за покровителстване и за защитен "чадър" над наркотрафиканта Будимир Куйович от страна на високопоставени служители в МВР. Това е заключението от проектодоклада на временната анкетна комисия за изясняване на случая "Куйович", който бе внесен в парламента. Тя бе избрана за срок от един месец, който с решение на НС бе удължен с три седмици - до 28 март. Според доклада по случая с наркобоса са наложени своевременно дисциплинарни наказания на 13 служители, трима от които уволнени. Сезиран е отделът за вътрешна сигурност и е реализирана съвместно с прокуратурата разработка по отношение на служител на ГДБОП. Всички материали от проверките са изпратени на Военната прокуратура за произнасяне по наказателната отговорност на съответните служители, пише още в доклада.

Брюксел готов да спре агропарите, научил е Дневен Труд. 

Брюксел се заканва да спре частично или изцяло парите за земеделието, ако не бъдат отстранени “сериозните слабости” в разплащателната агенция, ръководена от министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил. Това се казва в писмо на Европейската комисия до изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков, получено на 31 март 2008 год. Еврокомисията поставя под 12-месечно наблюдение работата на Разплащателната агенция и е възможно да спре парите за земеделието, ако агенцията не коригира четири конкретни пропуска, а именно – липсата на персонал в агенцията; незадоволителна отчетност; недостатъчен административен капацитет в регионалните офиси на агенцията; незадоволителен вътреш одит и контрол.

Паднаха първите оставки заради спрени европари, установява Дневен Труд. 

Двама държавни чиновници са първите жертви на скандала около спрените европари. Държавният съкровищник Гергана Беремска и зам.-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски вече няма да координират програма ФАР, съобщиха от финансовото министерство. Досега те ръководеха изпълнителни агенции по програмата съответно във финансовото и строителното министерство. Беремска и Махалевски сами са си подали оставки, заявиха от ведомството на Пламен Орешарски. Причините са установените от ЕК нарушения в двете агенции.

Даниел Вълчев оцелявал с магии и фокуси, разбрал е хватката Монитор.

Просветният министър Даниел Вълчев оцелявал в правителството на Сергей Станишев с магии и фокуси. Това стана ясно вчера по време на шоуто, водено от великия Астор, което се проведе в неговия магически театър за Деня на лъжата. Антраник Арабаджиян-Астор обяви на няколко пъти, че Даниел Вълчев е техен колега, защото се справял отлично с илюзиите, фокусите и манипулациите. "Съветът на маговете се събра извънредно и реши до седмица да връчи на министър Даниел Вълчев званието Кавалер на магическата пръчка. Това каза официално илюзионист №1 на България. Просветният министър Даниел Вълчев и директорът на 24 СОУ "П. К. Яворов" Данчо Балджиев-Валди правиха фокуси заедно с още няколко известни илюзионисти. Вълчев показа как се вадят цветя от ръкава, Валди демонстрира перфектен номер с въже, което той разделяше, без да реже. На въпрос "Ще заместите ли временно Румен Петков на поста министър на вътрешните работи?", Вълчев отговори, че не можел да приеме, защото половин час преди това папата му предложил да поеме задълженията му за месец.

Николай Камов: Сега е моментът за операция "Чисти ръце", цитира Новинар. 

“Мисля, че премиерът трябва да бъде много по-решителен и да предприеме радикални действия. Неотдавна американският президент Джордж Буш го нарече Mr. Clean. Сега е момента за операция „Чисти ръце”, това заявява в интервю за “Новинар” депутатът Николай Камов . България вече влезе в световните новини с възможно най-лошото - потвърждение, че постоянните забележки към нас за корупция във високите етажи на властта са основателни. Нещо повече, България е на автопилот. Няма водач, твърди Камов. Домогването до властта е за уреждане на лични и корпоративни интереси. Тези, които в продължение на 20 години крадоха България, сега искат да крадат Европа. Разбира се, тя няма да позволи това и ще защити интересите си. Няма кой обаче да защити интереса на българските граждани. Не виждам шанс в изчерпания политически модел на прехода, е мнението на депутата.

Плашат експерти срещу мафията, пише 24 часа.

Съдебните експерти по дела на комисията “Кушлев” са подложени на натиск от разследваните и все по-често отказват да се явяват в зала. Когато става дума за отнемане на престъпно придобито имущество, започват да ги заплашват още преди да е започнало делото, съобщи председателят на комисията проф. Стоян Кушлев. Най-драматична било ситуацията в Сливен, Бургас, Благоевград и Велико Търново. Натискът върху тези експерти водело до забавянето на делата.

"Кремиковци" поема към нов собственик, оповестява Дневник. 

Продължаващата месеци неяснота за бъдещето на "Кремиковци" е на път да се разсее, след като облигационерите на комбината решиха да вземат нещата в свои ръце. "Лоу дибенчър тръст корпорейшън", която е попечител на облигационната емисия от 325 млн. евро, официално е поискала от Прамод Митал незабавно да изплати главницата и лихвите по заема, научи "Дневник". Никой от големите облигационери не разчита, че Митал ще може да намери за 45 дни, какъвто е срокът, 328.25 млн. евро главница и дължимите лихви. Преобладаващото мнение е, че настоящият мажоритарен собственик на комбината е на път да загуби състезанието за време, през което да продаде команията, преди тя да му бъде отнета. Новината беше потвърдена и от преслужбата на "Кремиковци". Оттам обаче не отговориха дали разполагат със средства, за да покрият задълженията, ако Митал не плати.

Строителство на сляпо саботира туризма у нас, категоричен е Пари.

Законно или не, строителството по родното Черноморие не стихва. Никой не чува предупрежденията на туристическия бранш, на еколозите, нито се стряска от санкциите на държавата.

Sofix оглави класацията на губещите индекси в Европа, известява Пари. 

Водещият индекс на Българската фондова борса Sofix е най-губещият измерител в Европа за първите три месеца на годината. Плътно зад него се нареди румънският BET.

Наши водолази с по 1500 евро месечно в Норвегия, радва Дума. 

Над 7 хиляди българи са се регистрирали в мрежата на Европейската служба за намиране на работа ЕURES до март 2008 г. Това каза Зина Андреева, мениджър от Агенцията по заетостта на кръгла маса в МТСП за приключването на българо-германски тунингпроект "Свободно движение на работници". Проектът е започнал през 2006 г. Услугите на европейската мрежа са безплатни. Работодатели от цяла Европа търсят български заварчици, в Германия се търсят инженери от България, от Кипър има заявки за специалисти за строящото се летище в Ларнака. Има също заявки и за работа в хотели и ресторанти в Кипър за стажанти. От Норвегия търсят български водолази. Досега около 20 водолази от Варна са заминали да работят в тази страна за около 1500 евро месечно, каза Андреева. Тя допълни, че чужди работодатели търсели бармани от България.

С решенията си БФС заложи бомба в Пловдив, пише Меридиан мач. 

Съдийската комисия на БФС заложи истинска бомба като назначи Антон Генов за съдия на дербито Ботев – Локо (Пд) в събота. Както е известно реферът си навлече гнева на „черно-белите“ фенове с кадрите заедно с Вили Вуцов във варненската дискотека „Час пик“ след мача за купата на България с Калиакра. Феновете вече предупредиха, че ако Генов допусне грешки, са готови на крайности.

Данчо Тодоров в Румъния от лятото, съобщава още Меридиан мач. 

Универсалният футболист на ЦСКА Йордан Тодоров най- вероятно ще бъде продаден през лятото. За него има интерес от румънските грандове Рапид (Б) и Динамо (Б), както и от един руски клуб. Пловдивчанинът, който през лятото ще вдига сватба, бе пред трансфер в чужбина малко преди подновяването на шампионата, но в крайна сметка остана на „Армията“. Цената, която от ЦСКА са определили на Данчо, е 350 000 евро.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама