НОВИНИ


Референдумът ще мине без ден за размисъл

5 4982 25.11.2012
Референдумът ще мине без ден за размисъл

Вероятно няма да има ден за размисъл преди референдума, насрочен за 27 януари догодина, стана ясно от думите на шефката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Красимира Медарова.



"Много спорен е въпросът за деня на размисъл, както е регламентирано в Изборния кодекс. Считам, че прекаленото ограничение не е добър вариант", каза тя.

Референдумът ще е валиден, ако на него гласуват поне толкова хора, колкото на последните парламентарни избори, т.е. 4 345 500 души.

"На допитването ще има наблюдатели, но класическа фигура на застъпник тук не е предвидена. Нямаме молба за регистрация на инициативен комитет", заяви пред "Дарик радио" председателят на ЦИК. Тя обясни, че задача на комисията е да създаде условия колкото се може повече българи да участват в референдума.

Медарова каза, че специфично изискване при гласуването ще е онези, които ще упражняват своето право на глас, да имат постоянен адрес на територията на страната към датата 9 ноември, т.е. датата на обнародването на указа на президента за провеждане на допитването.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама