Соеви гранули, колагенов протеин от свински кожи или говежди кости, алгинатна смес вместо сланина, овкусители и нитратна смес - това са съставките на голяма част от саламите, надениците и кремвиршите у нас.
Ако има месо, то е от остатъци върху животински кости, които се изстъргват от специална машина. Заедно с малките късчета месо се изстъргват жили и хрущяли и дори парчета кости, които също могат да пропаднат в салама. Който яде салам от два лева, яде колаген, пише "Телеграф", като цитира шефа на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.
Практика в целия свят е да се слагат в колбасите заместители на месото, допълва Вътев. У нас тя нахлула под западно влияние и затова вносните салами са с повече заместители.
Колбасите със заместители не са отровни, но имат по-ниска хранителна стойност, каза още Вътев. Според него стресът бил по-голям причинител на рак, отколкото съставките в евтините салами.
Соевите гранули могат да заместят голям процент от истинското месо. Те са под формата на гел, който се разтваря във вода и се бърка от специална машина - кутер. Колагеновият протеин се извлича от животински кожи или кости. Той също е под формата на гел и може да замести 10-15 % от месото. Говеждите фибри заместват до 10 на сто от истинската суровина. Алгинатната смес пък се слага вместо сланина. Това е извлек от кафяви водорасли и освен в саламите, има голямо приложение в лекарствените продукти. Нитритната смес се използва в колбасите откакто свят светува, казва Вътев. Специалисти обаче са категорични, че нитритната сол е канцерогенна, а и самият нитрит е силно отровен. Затова се дозира чрез компютър. Използва се като консервант и за придаване на розов цвят на саламите, тъй като без него те стават сивкави.