НОВИНИ


Избират новият патриарх на 24 февруари 2013 г.

13 5304 27.11.2012
Избират новият патриарх на 24 февруари 2013 г.

На 24 февруари 2013 година ще бъде избран новият патриарх на Българската православна църква. Таза дата Светият синод определи, за да проведе патриаршеския избирателен събор.


 


24 февруари е последната възможна дата за провеждане на патриаршески събор, защото следващата неделя е 3 март, когато е националният празник.

 

На събора от трима митрополити, посочени от ръководството на Българската православна църква, ще бъде избран новият Български патриарх. Веднага след избора ще се състои и интронизацията на новия предстоятел в столичния храм паметник "Св. Александър Невски".

На 13 януари 2013 година ще се проведат избори за епархийски избиратели за патриаршеския събор. Те ще вземат участие в събора от името на своите епархии. Синодът определи и архиерейски комисии, които да се заемат с организацията на изборите.

 

В патриаршеския избирателен събор според чл. 41 от устава на БПЦ участват: архиереите - митрополити и епископи на БПЦ; по петима представители на всяка епархия - трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители - шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири, избран от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири - един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит; по един представител на двете семинарии - в София и Пловдив, определени от ръководствата им.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама