СВЯТ


Ердоган заплаши със съд "Великолепният век"

19 7180 28.11.2012
Ердоган заплаши със съд "Великолепният век"
Реджеп Ердоган

Турският премиер Реджеп Ердоган заплаши със съд създателите на противоречивия сериал "Великолепният век", който си спечелва все по-голяма популярност, както в Турция, така и в чужбина.



Според Ердоган образът на бележития владетел на Османската империя от периода на нейния разцвет - султан Сюлейман Великолепни е изопачен.
 
"Ние не сме имали подобен наследник на престола, нямаме такива прадеди. Ние не познаваме такъв Сюлейман. Знаем, че той е прекарал 30 г. от своя живот на кон, а не в двореца, както е представено в сериала", казал Ердоган, цитиран от турски медии.

Според него това е подигравка с турските национални ценности, заради която създателите на филмовата поредица трябва да отговарят пред закона. Затова "ние сме сезирали съдебните власти и очакваме решение по въпроса", добавил премиерът.

Ердоган очевидно е повлиян от негативните отзиви за филма, които валят в турския Съвет за радио и тв, където само месец след началото на излъчването на сериала са получени над 70 хиляди оплаквания от зрители, негодуващи от "неуважителния, неприличен и хедонистичен" начин, по който е изобразен животът на султана.

Обект на полемика сред турците е най-вече представянето на жените в сериала и особено на любимата съпруга на султана - Рокселана, известна като Хюрем Султан - едно от момичетата в неговия харем, за което той, скъсвайки с традициите, се оженва. Тя ражда наследника на престола Селим Втори.

В същото време сериалът се радва и на широка популярност сред други кръгове на турското общество. Той се излъчва в още няколко страни, в това число и по няколко тв канала в България.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама