НОВИНИ


Омбудсманът: Свръхпрозрачна процедура за главен прокурор!

9 6715 30.11.2012
Омбудсманът: Свръхпрозрачна процедура за главен прокурор!
Константин Пенчев Булфото

Ще има скандал след скандал, ако не бъде реформирана съдебната система.



Това коментира омбудсманът на България Константин Пенчев пред НТВ. Според него компетентен и почтен човек трябва да е кандидатът за главен прокурор. Трябват ни свръхпрозрачни процедури за избирането му, за да разсеем съмнението в обществото, тъй като сме станали много мними и свръхчувствителни на тази тема. Цялото общество в момента е настръхнало за това, че всичко, което се случва у нас, е задкулисно и не по правила. Това трябва да се разсее.

Не познавам колегата Галя Гугушева, която е кандидатурата на СДС за конституционен съдия. Константин Пенчев не е чувал за компромати срещу нея и се надява веднъж за винаги да приключва тази процедура.

"Спорът за премахването на доживотния затвор без право на замяна е много сложен", каза още Константин Пенчев.

"Въпросът е дали на затворника трябва да бъде даден шанс да бъде превъзпитан. В някои европейски страни има такова наказание, в други няма. Аз лично не бих се ангажирал с категорично мнение. По темата е нужна широка дискусия", добави той.

Пенчев посочи, че при него постъпват много сигнали, в които държавата не изпълнява съдебните решения в случаи, когато е осъдена от граждани. Омбудсманът иска да се създаде фонд, от който държавата да изплаща обезщетенията. По думите му държавата злоупотребява с това, че по закон срещу нея не могат да бъдат извършвани принудителни вземания.

Омбудсманът подчерта, че няма да позволи на политическите сили по време на изборите да го въвлекат в борбите си със сигнали за нарушени права, но ще следи изключително прецизно за случващото се.



Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама