НОВИНИ


Д-р Кацаров: Има неприязън между лекари и пациенти

13 6791 30.11.2012
Д-р Кацаров: Има неприязън между лекари и пациенти
Д-р Стойчо Кацаров Дневник

"Протекцията от новия законопроект за защита на лекарите от посегателство ги пази само по време на изпълнение на задълженията им. Той не ги пази, когато са на улицата. Здравеопазването е част от националната сигурност на страната и лекарите трябва да имат някаква защита."



Това заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов в сутрешния блок на БНТ. И между нас има черни овце, но българските лекари са добри. Те трябва да изпълняват задълженията си на спокойствие, коментира той.

"По-слабата страна са пациентите, защото нямат специализирани знания, за да преценят действията на лекарите. Тази поправка в Наказателния кодекс не може да върне доверието в медиците. От години се води грешна здравна политика. Масово се среща неприязън между лекари и пациенти и това е дефект на системата”, коментира д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

„Това, което мен ме притеснява в този законопроект, е, че той е приет с почти пълно единодушие, а не се зададе въпросът "Защо се стигна до тук", заяви още той.

„Най-проблемната част е административно-наказателната в законопроекта. Искрено се надявам пациентските организации да се включат и да помогнат активно в правилното й изготвяне. Наистина е много трудно да се върне доверието в лекарите", коментира Даниела Дариткова, председателят на здравната комисия в парламента.

Попитана дали има някой глобен за нападение над медицински екипи, тя заяви, че няма информация, но най-вероятно законът е бил приложен.
"Българският лекарски съюз настоява да бъде приет и закон за правата на пациентите. Така е редно в правова държава. Саморазправата не може да бъде метод, в която и да е сфера", заяви д-р Райчинов. Според него сигурно хората имат право да са изнервени, защото едва ли някой ще каже, че животът в България е лек.

Искам да обърна внимание, че става дума за завишена защита. Тук въпросът е дали е необходимо да я има тази по-висока защита, попита Кацаров. Той бе категоричен, че с тези промени няма да бъдат преодолени проблемите в здравеопазването ни, те ще останат и след него. Според Дариткова има нарушено обществено значение и то трябва да бъде възстановено.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама