НОВИНИ


Хр. Мутафчиев: Ред е на Дянков

11 5555 01.12.2012
Хр. Мутафчиев: Ред е на Дянков
Христо Мутафчиев

Условието от преди време на министъра на финансите Симеон Дянков, че дава пари срещу реформи, е време да бъде реализирано в сферата на културата. Това призова председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.



Според него след като театралната реформа вече е факт, сега е ред на Дянков да отпусне повече средства за сектора. "Много моля да си удържи на думата, защото ние удържахме на нашата", каза Мутафчиев по време на церемония в Министерство на културата, на която бяха подписани браншови колективни трудови договори в областта на театъра и библиотечното дело, съобщава Дарик. "Най-после взаимоотношенията в българския театър са регламентирани", похвали се още актьорът.

"Този договор е изключително важен, защото регламентира взаимоотношенията между работещите в сферата на театъра и в театрите с техните работодатели. Отдавна имахме нужда от такъв тип регламент, тъй като има много проблеми в театрите с неспазване на Кодекса на труда. Има ситуации, в които колегите се чувстват обидени от отношенията на работодателите си. Сега, когато изчистихме този тип разговори и поставихме акценти върху всички точки, които са изключително важни, за да може един театър да работи добре и работодателите да спазват всичко това, се надявам колегите да започнат да работят малко по-спокойно", каза още Мутафчиев.

"Сред най-важните е възможността на базата на бройката на спектаклите, които се играят в театрите, колегите, които играят в тези спектакли, да взимат допълнително материално стимулиране, когато се формира тяхната работна заплата. Така, както се случи в Малък градски театър "Зад канала" още преди години.

Колегите там, колкото повече играят, толкова повече пари взимат на края на месеца. Което е логиката и мотивацията им да играят. И когато салонът ти е пълен, защото името на еди-кой си актьор вкарва повече публика, съответно този колега актьор, или тази работна група, която обслужва този спектакъл, трябва да вземе повече пари накрая".



Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама