НОВИНИ


Янев громи кмета на Хаджидимово за хотел до манастир

10 8020 03.12.2012
Янев громи кмета на Хаджидимово за хотел до манастир
Кметският хотелски комплекс в. Струма

Лидерът на РЗС Яне Янев завихри нов корупционен скандал, този път с главен герой кметът на Хаджидимово - Людмил Терзиев. Според шефа на Парламентарната комисия за борба с корупцията Терзиев строи хотел, чрез фирмата на дъщеря си в близост до известния манастир „Св. Георги” в нарушение на закона.


Издигането на сградата било арогантно и Терзиев се държал като „разпасан феодал”, обяви на пресконференция Янев.

Той обвини кмета на Хаджидимово, че е замесен в корупционна схема и се закани да предизвика пълна проверка на новопостроения хотел.

В комисията за проучване на корупционните сделки от миналото е бил получен сигнал от игумена на манастира Теофил Андреев, че незаконен хотел е вдигнат току до манастирските порти, обяви Яне Янев. Лична проверка на депутата го убедила, че модерната постройка е изникнала „със скоростта на диворастяща гъба”, а строителните дейности са се извършвали дори на фарове през нощта от хора, ангажирани по социални програми.

Повече от любопитно е, че собственик на терена на застрояване, е дъщерята на кмета Терзиев, Катерина Терзиева, която чрез фирмата си ЕК „Катерина Терзиева” КТ се е сдобила с имота чрез никому неизвестния бивш собственик Атанас Воденичаров. Последният, според Янев е бил подставено лице.

Председателят на РЗС обави няколко конкретни въпроса, които ще бъдат отправени към кмета Терзиев, а именно кой е инициирал преотреждането на имота, защо е нарушен законът като не са били уведомени съседите и как е било издадено разрешителното за строеж. Янев ще иска и проверка по какъв девойчето Катерина е изкарала пари за подобно строително начинание.

В процеса на разследване Янев е изпратил запитвания до Служба земеделие, РИОСВ и РИОКОЗ за предоставяне на всички преписки и решение по казуса. Сезиран е също така и окръжния прокурор Христо Георгиев. Междувременно тази седмица в административен съд Благоевград ще се гледа и дело по подадена жалба срещу строителството на хотела от страна на манастира. Неврокопският митрополит Натанаил също е сезирал инстанциите за абсурдното положение с хотела.

Янев заключи, че в близките дни Людмил Терзиев ще бъде извикан пред комисията и ще трябва да отговаря на всичките повдигнати от местни хора въпроси, както и да доказва от къде са се взели паричните потоци за бизнес начинанията на фамилията.

Запознати твърдят, че парите дошли по европейска програма и кметът бил спокоен за проверките. Дали е така, тепърва ще се разбере.

 

Людмил Терзиев е избран за кмет от предизборна коалиция „Бъдеще за Хаджидимово”. В нея влизат БСП, ДПС и НДСВ – формула, по която управляваше кабинета „Станишев”.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама