НОВИНИ


Половината народ мераклия да бачка, докато хвърли топа

18 5071 05.12.2012
Половината народ мераклия да бачка, докато хвърли топа
Ренета Инджова

Българинът над 50 г. масово предпочита да работи като нает с шеф, установява най-новото представително проучване на НСИ за нагласите на хората в по-зряла възраст.


Едва 7,9 били склонни да въртят собствен бизнес и да се самонаемат. Работа на пълен работен ден е избраният от 74,1% вариант, като графикът е без значение, каза Ренета Инджова, шеф на НСИ, предаде 24 часа.

 

Представителите на групата искат да имат определено работно място - офис, магазин или др. За 28% местоработата е без значение. Тези, които са склонни да се трудят дистанционно, са под 5%. Всеки втори твърди, че видът на трудовия договор е без значение. Според изследването 70,8% от по-възрастните са напуснали последната си работа, защото са били съкратени или уволнение. 42,3% от всички безработни в категорията са регистрирани в бюрото по труда, а 8,8% са участвали в програми за заетост или обучение през последните 12 месеца, отбеляза Инджова.
 

Сред икономически неактивните на възраст 50+ 92,1% посочват, че нямат желание да работят. За повечето причината е напредналата възраст. 26,3% обясняват, че имат здравословни проблеми. Едва 3,5% изтъкват ангажименти с гледане на внуци, което развенчава мита за всеотдайните български баба и дядо, коментира Ренета Инджова.
 

“У нас е тенденция към неглижиране на възрастните - ако се съди по отношението, човек би казал, че сме нация от тийнейджъри”, обобщи шефката на НСИ. Тя призова да се внимава с прогнозата, че през 2030 г. хората над 50 г. у нас ще са 46,8% от населението и препоръча адекватни програми за ресоциализация на тези хора.
 

50 000 българи от 2007 до 2012 г. са отложили пенсионирането си средно с 8,6 месеца, каза Бисер Петков, управител на НОИ. Работещите пенсионери в момента в държавата били 138 000, или 6,3% от всички. Средната пенсия за м.г. била 62% от дохода на работещия, което било адекватно на европейското ниво от 69%.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама