НОВИНИ


На съд по интернет

1 4652 10.12.2012
На съд по интернет

Хората с електронен подпис ще могат да изпращат сигналите си за престъпления по електронен път, а призовките ще се получават по имейла. Съдебните актове по граждански дела пък ще се връчват на страните като линк.



Това са част от промените, свързани с електронното правосъдие, които се предлагат в три процесуални кодекса - гражданския, административния и наказателния, както и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), съобщава Труд. Проектите са качени в портала на правителството за обществено обсъждане.

Ще бъде създаден единен портал за електронно правосъдие, както и регистър на крайните съдебни и прокурорски актове. Това обаче трябва да се случи до 3 години след обнародването на закона. Съдилищата ще осигурят възможност и за електронно плащане на такси и други задължения към тях.

С промените в Гражданския процесуален кодекс се засягат и т.нар. заповедни производства - дела срещу длъжници за издаване на изпълнителен лист. За да бъдат разтоварени районните съдии, които ги гледат, се предвижда заповедните производства вече да минават през държавните съдебни изпълнители.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама