НОВИНИ


България твърда пред Македония: Няма да посочим дата за преговори

38 7682 11.12.2012
България твърда пред Македония: Няма да посочим дата за преговори

Президент и премиер са категорични, че страната ни подкрепя европейската перспектива на Република Македония, но българската подкрепа не е безусловна.



Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов обсъдиха позицията на България за определяне на дата за старт на преговори за членство на Македония в ЕС, съобщават от пресслужбата на Плевнелиев.

Двамата са се обединили около становището България да бъде сред държавите, които няма да посочат дата за започване на преговори на Македония с Евросъюза, тема, която ще се дискутира на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел. 

Росен Плевнелиев и Бойко Борисов са категорични, че страната ни подкрепя европейската перспектива на Република Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения. 

Перспективата за еврочленство ще се отключи не чрез пропаганда и „маркетингови кампании”, а чрез реални действия за засилване на добросъседските връзки между България и Македония. За да се постигне напредък в тази посока, България предложи на Македония двете страни да подпишат Договор за добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество върху принципите на Декларацията от 1999 г., да се постигне договореност за съвместно честване на бележити личности и събития от общата ни история и да се прекрати антибългарската кампания и подмяната на исторически факти.

По-рано днес БНР предаде и думите на дипломат номер 1 Н. Младенов, който заяви от Брюксел: 
Вече има повече чуваемост за българската позиция в Еврокомисията и сред страните членки, смята министърът. Според него, колкото повече се говори за тези проблеми и у нас, и пред европейските институции, толкова по-бързо те ще намерят решение.

За мен остава учудващ казусът как може в една страна, която иска да бъде част от европейското семейство, да е грях, да е проблем, да е причина за уволнения, ако човек заяви своите етнически корени. Хората, които във всички наши съседи имат своето българско самосъзнание, трябва да получават и ще получават подкрепата на българската държава.

Нямаме интерес Македония да бъде изолирана и да се връща назад. Искаме тя да върви напред, но това означава още по-стриктно спазване на ангажиментите от нейна страна, подчерта Младенов и отрече българската позиция да има връзка с наближаващите избори у нас.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама