НОВИНИ


Ще ни дават болничните по-бързо

2 5575 12.12.2012
Ще ни дават болничните по-бързо

От 1-ви януари догодина представянето на болничните листове пред Националния осигурителен институт няма да става след начисляване на заплатата за съответния месец, а в срок до 15-то число на следващия месец.



Това предвижда промяна в Кодекса за социално осигуряване, която беше представен от управителя на НОИ Бисер Петков. Това ще съкрати срока, в който работодателят е длъжен да подаде болничния лист в НОИ, и ще гарантира по-бързото получаване на обезщетението от служителя, обясни Петков.

Същият срок ще важи и при подаването на документите за изплащане на обезщетенията за майчинство и за отглеждане на малко дете. От НОИ напомниха, че мярката първите три дни болнични да са за сметка на работодателя вече е постоянна.

Към момента работодателят е задължен да занесе болничния лист в НОИ, след като е начислил или изплатил възнагражденията за месеца, в който човекът е боледувал. Така например, ако човек е боледувал през януари, а заплата му се изплаща на 25-ти февруари, то болничният лист се подава след 25-ти февруари, а обезщетението му се превежда в срок до 15 работни дни след подаването.

След 1 януари, ако сте боледували например през февруари, крайният срок за представяне на болничния лист е до 15-то число следващия месец. Ако работодателят е съвестен и подаде болничния лист преди крайния срок, обезщетението дори може да бъде изплатено преди заплатата за съответния месец, обясниха от НОИ.

С нова разпоредба в Кодекса за социално осигуряване се въвежда и задължението на осигурените лица да възстановяват получени обезщетения за период на болнични, ако за същия период имат отпусната инвалидна пенсия за същото заболяване.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама