НОВИНИ


В Македония за нас: Пукај бе, братучед, пукај!

35 11657 13.12.2012
В Македония за нас: Пукај бе, братучед, пукај!

„Предложение за добросъседски отношения с България - Стреляй, бе братчед, стреляй! - е заглавието на първа страница на македонския вестник „Вест". Заглавието е на фона на снимка на голата до кръста стриптийзьорка „Черна котка" пред паметника на Тодор Александров в скопската община Кисела Вода.



„След неколкократни блокади от Гърция за македонската европейска интеграция, за да не остане по-долу, вчера към политиката на Атина се присъедини и България", пише под снимката.

 

Причината, поради която България не подкрепи Македония на срещата в Брюксел и се присъедини към Гърция в неразумното поведение и блокади, през последните дни я чуваме повече пъти и от президента Росен Плевнелиев и от премиера Бойко Борисов Борисов: „антибългарска кампания и фалшифициране на историческите факти", пише изданието.
 

„От източници в Брюксел разбираме, че там се говори, че България сменила плочата поради една основна причина: македонският филм „Трето полувреме" на Дарко Митревски, филм за първия футболен клуб в страната и за тъжната съдба на една еврейка, в която българите, въз основа на историческите факти, фотографии, снимки и свидетелства, са показани като окупатори на Македония", пише още изданието.
 

„Тази информация се струва логична в контекста на бурните реакции на обида, които в България предизвика нашия кандидат за Оскар, а особено след отличните отзиви, които филма получава в САЩ, и от публиката, и от критиката. В подкрепа на тази информация е и самата официална причина за България да гласува „не" за Македония: „водене на антибългарска кампания" и „фалшифициране на историческите факти", фрази, които България доста често ползва в контекст на „Трето полувреме", и преди неговата премиера, и след нея, и в София, и в Брюксел - навсякъде. Невероятно, но може би истина: България, досегашен приятел на Македония и страна-членка на ЕС, чрез своята позиция, влияние и право на глас за съществените решения на ЕС ги оссовава на едно художествено филмово произведение. Филмово произведение! Какво трябва да направи Италия за „Вълшебното самарче", пише МКД.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама