СВЯТ


ЕС намери пари за "Еразъм"

0 5297 14.12.2012
ЕС намери пари за "Еразъм"

Държавите-членки и Европейският парламент постигнаха в последния момент споразумение, с което предотвратиха кризата с финансирането по програмата за обмен „Еразъм”.



Според споразумението на ЕС се дава възможност да покрие недостига в бюджета за 2012 г. и така да премахне несигурността относно финансирането за 2013 г. , съобщава Money.bg. Благодарение на споразумението ЕК е в състояние да предостави около 280 000 стипендии на студенти по „Еразъм" през академичната 2013-2014 година.

Със споразумението се избягват и проблеми, свързани с другите инициативи за обмен в рамките на програмата за учене през целия живот („Леонардо да Винчи" за обучаващите се в професии, „Коменски" в областта на училищното образование и „Грюндвиг" в областта на образованието за възрастни), които дават възможност на младите хора и преподавателите да обогатяват уменията си и да увеличават перспективите си за професионално развитие чрез учене или обучение в чужда държава.

Споразумението относно бюджета премахва и несигурността, свързана с дейностите по програмата „Мария Кюри", с която се оказва подкрепа за международната мобилност на изследователите.

Със споразумението, официално одобрено днес от Европейския парламент, за което миналата седмица държавите-членки дадоха зелена светлина, се покрива дефицит от 180 милиона евро в бюджета за 2012 г. по програмата за учене през целия живот; недостигът по програма „Еразъм" бе в размер на около 90 милиона евро.

Съветът и Европейският парламент сключиха споразумение и относно бюджета на ЕС за 2013 г., което означава, че ще бъдат отпуснати около 500 милиона евро за „Еразъм" и 1,015 млрд. евро за програмата за учене през целия живот като цяло.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама