СВЯТ


Осъдиха убиецът на Политковская на 11 г. затвор

2 5302 14.12.2012
Осъдиха убиецът на Политковская на 11 г. затвор
Известната журналистка Анна Политковская беше убита през 2006 г.

Московският градски съд призна за виновен бившия милиционер Дмитрий Павлюченков за убийството на руската журналистка Анна Политковская.



Павлюченков е осъден на 11 години затвор в колония със строг режим, съобщават руските електронни медии, цитирани от bTV.

Съдът постанови още Павлюченков да заплати 3 млн. рубли морални компенсации на близките на Анна Политковская.

Срокът на наказанието ще се изчислява от 23 август 2011 г., когато беше задържан под стража бившият милиционер. В последните си думи преди прочитането на присъдата, обвиняемият се обърна с молба за прошка към семейството на убитата журналистка.

Дмитрий Павлюченков сключи досъдебно споразумение с прокуратурата, в рамките на което призна вината си и даде показания за съучастниците си.

Делото срещу него беше разглеждано при частично закрит режим, като в отсъствие на медиите бяха разгледани редица документи с гриф „секретно”.

По наказателното дело за убийството през 2006 г. на журналистката от „Новая Газета” Анна Политковская в момента обвиняеми са петима души: братята Рустам, Ибрахим и Джабраил Махмудови, Сергей Хаджикурбанов и Лом-Али Гайтукаев – всичките от кавказки произход.

Анна Политковская, известна с критичните си материали за човешките права в Чечня, беше убита преди шест години, в асансьора на жилищната сграда, в която живееше в Москва. Следователите разглеждаха журналистическата й работа като основна причина за убийството й.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама