НОВИНИ


Учени пак искат ревизия на Фонд "Научни изследвания"

7 5501 17.12.2012
Учени пак искат ревизия на Фонд "Научни изследвания"

Около 200 протестиращи учени запазиха едноминутно мълчание пред министерството на образованието. Сочейки към сградата като за покойник, протестиращите скандираха „Оставка”, „Мафия”, „Искаме наука, не искаме боклук”, „Всеки ден ще е така до победата”.


 

"1200 души с докторска степен са се подписали в петиция, която в друга европейска държава щеше да бъде разгледана мигновено”, заяви доц. Виктор Атанасов от Софийски университет. Според него проблемът е политически. „Миналата седмица се видя, че министърът има защита от парламента. Виновниците трябва да си подадат оставките и да се извинят. Беззаконието в Фонда от една страна е, че в конкурса не е имало чуждестранни рецензенти и от друга – че директорът на фонда незаконно заема поста си. „Обществото е манипулирано. Има лов на вещици”, каза още Атанасов.


Той посочи, че някои от колегите му са получили нотариални покани за достъп до лабораториите си без уточнена дата и час. Освен това е блокиран достъпът на учените до личните им пощи, след като са се опитали да се свържат с чужди експерти. Те продължават да скандират и да носят плакати с текстове като „С големи суми – големи зулуми”, „Спрете да крадете парите за наука”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама