НОВИНИ


Президентът подписа "за" Цацаров

21 5746 21.12.2012
Президентът подписа "за" Цацаров
Сотир Цацаров, главен прокурор на България

Президентът Росен Плевнелиев подписа указ за назначаване на Сотир Цацаров за главен прокурор, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.



По-рано днес Българският хелзинкски комитет оттегли членството си в Гражданския съвет към ВСС, тъй като „този орган е измама”. „С избора на главен прокурор мнозинството във ВСС доказа, че няма никакво намерение да се вслушва в гражданското общество – напротив, игнорира го безогледно”, пишеше в съобщението на БХК, изпратено до медиите.

Цацаров бе избран от Висшия съдебен съвет с 18 гласа от раз. Конституцията не посочва определен срок, в който президентът трябва да подпише документа или да откаже да го стори.

Предложението за издаване на указ беше внесено на "Дондуков" 2 рано тази сутрин,  независимо от късния час на приключилото заседание на ВСС.

Сотир Цацаров коментира кратко избора си: "Няма нито от какво да се притеснявам, нито да се срамувам от начина, по който бях избран. Аз не определям избора, не съм изготвял правилата".

В средите на Темида вече се заговори и за новите зам. главни прокурори, които Цацаров трябва да избере след встъпването му в длъжност. Магистрати твърдят, че Цацаров ще вземе в екипа си настоящия градски прокурор на София Николай Кокинов, както и обвинителка от Пловдив.

"Когато президентът подпише указа и бъда назначен, естествено е да си избера екип", бе единственият коментар по този въпрос от Цацаров. Той не потвърди, но и не отрече, дали ще покани Галина Тонева за свой заместник. Тя пък обяви, че ще си подаде оставката като заместник на главния прокурор. "Разбира се, ако господин Цацаров ме покани в екипа си, ще помисля", допълни Тонева.

Ден преди избора на главен прокурор Европейската комисия заяви , че ще следи отблизо избора и предупреди, че процесът трябва да е честен и прозрачен, с гарантирана тайна на вота. Днес от ЕК посочиха, че няма да взимат отношение към личността на избрания вчера от Висшия съдебен съвет нов главен прокурор на България.

Късно снощи, в първото си изявление пред медиите, Цацаров обясни, че критика от Брюксел би го притеснила.

„Ако Брюксел заяви, че тази процедура не е процедурата за честен вот, смятате ли, че ще се почувствам добре? Смятате ли, че няма да се почувствам най-малкото засрамен, заради държавата, на която съм гражданин”, заяви новият обвинител №:1 в държавата.

Междувременно днес десетки граждани обстреляха сградата на ВСС с домати заради скандалния вчерашен вот.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама