ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса

0 3771 06.04.2008
Понеделнишката преса

Вестниците пишат за рандевуто на тримата лидери в събота; за идеята Масларова да си остане във Виетнам; за изчезването на 220 лекарства от аптеките.


Тримата лидери на рандеву в събота, предвещава Новинар.

Съветът на тройната коалиция, който според запознати бе плануван за отминалия уикенд, ще се състои в събота. Причина за това отлагане е предстоящият доклад, който премиерът възложи на вътрешния министър за състоянието на МВР, както и дебатите по петия вот на недоверие към правителството, които ще се проведат в четвъртък. Междувременно през уикенда беше огласено проучване, според което 59 % от българите са на мнение, че Румен Петков трябва да подаде оставка. Само 9% смятат, че той си върши добре работата според данни от социологическо проучване на агенция Алфа Рисърч. Само за един месец доверието в Министерството на вътрешните работи е намаляло с 10 %, съобщи социологът Боряна Димитрова. 45% от запитаните очакват да има промени в правителството на Сергей Станишев, а 31 % подкрепят организирането на предсрочни парламентарни избори. За 64% от участниците в допитването скандалите в МВР са събитието с най-голямо обществено значение. Най-големият проблем на МВР е дефицитът на доверие, който има в обществото, каза вчера президентът Георги Първанов в Банкя. На въпрос дали смята, че вътрешният министър Румен Петков е човекът, който трябва да продължи реформата в МВР, президентът отговори, че познава добре качествата на вътрешния министър и знае, че той може да се справи с това, но все пак премиерът ще вземе своето решение.

И управляващи, и опозиция губят от скандалите, обобщава Дневник.

Мониторингът на обществено-политическите нагласи на социологическа агенция Алфа Рисърч, проведен между 28 март и 2 април 2008 г., очертава следните основни тенденции: Изключително високо обществено недоволство от начина, по който се ръководи системата на МВР и конкретно от дейността на вътрешния министър Румен Петков Нарастващо неодобрение за работата на правителството Загуба на доверие към управляващите партии, но и към основния опозиционен представител ГЕРБ Ключова характеристика на обществено-политическия живот в страната през март бяха скандалите. В началото на месеца тон дадоха президентският лов по време на трагедията с влака София – Кардам и "трилърът" с двойната самоличност на заместник-външния министър. Напрежението се повиши с убийството на момичето от дома за деца, лишени от родителски грижи в Трън и разкрилите се покрай него проблеми в тези институции. Скандалите в МВР през последните седмици обаче буквално взривиха общественото мнение. Същевременно стана ясно, че Брюксел е категоричен за спирането на плащанията по програми и фондове на Европейския съюз.

Топченгета клонирали службите, твърди Стандарт.

Бивши генерали от системата на вътрешната сигурност са правили опити да изградят паралелно МВР. Ексшефове са феодализирали службите и са ползвали информацията от тях за лична употреба. Това са част от изводите, които ще залегнат в доклада на вътрешния министър Румен Петков за състоянието на МВР, научи "Стандарт". Всеки от вече бившите шефове на полицейските служби е запазвал влияние върху определени направления, извличал е информация от останалите на работа оперативни работници и я е използвал за свои нужди, се твърди в доклада. Така информацията, събирана от МВР, била използвана за корпоративни цели на икономически групи. В началото на април премиерът Сергей Станишев даде 10 дни срок на МВР шефа, за да му представи отчет за процесите в системата през последните 18 г., проблемите в нея и мерки за тяхното преодоляване. Докладът вече е готов в суров вид и ще бъде разгледан на заседание на соцръководството във вторник, твърдят източниците на вестника. "В него няма да има оценки от сорта на "министрите на вътрешните работи в правителството на Иван Костов например бяха по-лоши от нас". Ударите ще бъдат срещу бившите генерали", обясниха още те. От доклада щяло да стане ясно, че хората, които според БСП стоят в дъното на скандала - ексшефът на НСС Атанас Атанасов и бившият началник на антимафиотите Ваньо Танов, са правели това, за което винят в момента професионалното и политическото ръководство на МВР.

Президентът подкрепи кабинета за МВР, съобщава Дневен Труд. 

Президентът Георги Първанов подкрепи вчера намеренията на правителството за приемане на мерки, които да доведат до реформи в МВР. Държавният глава бе в Банкя за заключителния етап от конкурса за стажанти в президентската администрация. Важното е какво се прави оттук нататък за притискане на организираната престъпност и за отпадане на всякакво съмнение за връзки на служители в МВР с нея, подчерта още Първанов.

Търсят компромати срещу Танов в ОДП-Русе, твърди Монитор.

Служители на Инспектората към МВР днес ще започнат проверка на дейността на ОДП-Русе. Служителите ще проверяват дела за няколко години назад. Според източници на "Монитор" целта на инспекцията е да се намерят компромати срещу бившия шеф на русенската полиция ген. Ваньо Танов. Запознати обясниха, че ще се проверяват дела именно от периода, когато бившият антимафиот №1 ръководеше ОДП-то в крайдунавския град. Започващата мащабна проверка потвърди и директорът на полицията в Русе - Светослав Първанов. Според запознати проверяващите са изпратени, за да установят дали полицията си е вършела работата според нормативните документи за няколко години назад, както и дали незаконно са подслушвани обектите на различни секретни разработки. Проверката е първата по рода си в областна дирекция след скандалите във вътрешното ведомство. Миналата седмица отново от служба "Инспекторат" запечатаха секретните каси на антитерористите и служителите в сектор "Акцизна контрабанда"в ГДБОП. Именно спецполицаите от тези две звена засякоха началника си Иван Иванов в нерегламентирани контакти. Оказва се, че ръководството на ОДП-Русе няма никаква предварителна представа какво ще поискат инспекторите, когато влязат в дирекцията. Служителите отказват да говорят открито за предстоящата ревизия, но всички са убедени, че ще се търсят пропуски в работата им от времето, когато директор на полицията е бил генерал Ваньо Танов.

Едно цяло МВР сред нас, преброи 24 часа.

Едно цяло МВР в сянка извън министерството се е натрупало за 18 г. Около 60 хиляди души, колкото е и щатът на силовото ведомство, са били освободени от работа между 1990 и 2007 г. Това съобщи вчера в Пловдив зам. вътрешният министър Цонко Киров, който бе предложен за временно отстраняване от съпартийците си от НДСВ заради скандала в МВР.

Масларова да си остане във Виетнам, предлага Новинар.

България най-вероятно ще започне да внася работници от република Виетнам, стана ясно вчера. Предполага се, че това ще се случи, след като социалната министърка Емилия Масларова замина за Виетнам, за да възстанови сътрудничеството отпреди прехода, когато у нас масово се трудеха и обучаваха студенти от далечната азиатска страна. Причината за възстановяването на тези отношения обаче остава не дотам ясна. Не, че е лошо – така и така сме свикнали друг да работи вместо нас, а пък хората от тази част на света са добре известни именно с работохолизма си и мотивацията... Но все пак вместо страната ни да заложи на квалификацията и преквалификацията на хората, останали без работа, се налага да внасяме чужденци, които да реализират големите ни инфраструктурни проекти. Вместо да се развиват по-изостаналите райони на страната и да се обучават хората по места, усилията на България в тази сфера се насочват към тази недотам наложителната мярка да се внасят чужденци. Наемането на такива работници и служители съвсем ще обезкуражи и бездруго загубилите надежда българи, които се лутат в търсенето на работа. За тези хора наемането на виетнамски или други работници вместо тях самите е поредното доказателство за това, че съвсем са изостанали в състезанието. Такъв “стимул” надали ще изиграе мотивираща роля. Затова най-добре и за самата нея, и за социално слабите у нас ще бъде, ако Масларова вместо да внася виетнамци, сама остане там.

Батковци във властта излизат на светло, предвещава Дневен Труд.

Декларациите за конфликт на интереси, които чиновниците попълват всяка година до 31 март, да са явни, предложи правителството с промени в Закона за държавния служител. Депутатите предстои да гласуват на второ четене текст, според който до 5 април всеки шеф на държавна институция осигурява “публично оповестяване” на декларациите. Така би трябвало да знаем кои са батковците, съпрузите, сватовете и братовчедите във властта. Досега декларациите се прилагаха в служебното досие на чиновника и можеха да бъдат оповестени на медиите само с неговото изрично съгласие.

Делото “Маргини” пак зацикля, предрича Монитор.

Делото "Маргини" няма да тръгне по същество поне още няколко месеца. Причина за това е тежкото здравословно състояние на един от седмината подсъдими - Иво Карагеоргиев. Именно той стана причина преди няколко месеца процесът да бъде временно спрян. В началото на декември миналата година тройна медицинска експертиза доказа, че подсъдимият Иво Карагеоргиев не може да участва пълноценно в процеса. Той страда от сърдечно заболяване и трябва да му се направи ангиопластика. Положението се утежнява от висококоронарен риск, казаха тогава експертите. За да пребори сърдечните проблеми, Карагеоргиев се бе подложил на две медицински интервенции и трябваше да бъде опериран трети път. Това обаче не се случило, защото изследванията показали, че здравето му е разклатено повече отвсякога. При последните прегледи станало ясно, че освен от сърце Карагеоргиев страда и от тежка форма на язва и операцията била отложена за неопределен период от време. Това съобщи за "Монитор" градският прокурор Николай Кокинов. На 9 април е насрочено заседание по делото, на което трябва да бъде изслушана тройната съдебно-медицинска експертиза на състоянието на Карагеоргиев.Тя вече е внесена в Софийския градски съд. Данните от нея сочат, че Карагеоргиев е по-болен отвсякога и затова няма да може да се явява на делото.

Фармацевтични производители се обявиха срещу свръхрегулацията на пазара, известява Дневник.

Цените на лекарствата у нас са най-ниските в Европа, а в същото време болните плащат повече от останалите европейци за едни и същи медикаменти. Това заяви Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Според него причината за този парадокс е свръхрегулацията от страна на държавата, която ограничава достъпа до лекарства, както и недостатъчният й ангажимент при плащането на препаратите. В България публичните институции /здравната каса, министерството и болниците/ покриват едва 44% от цената на лекарствата. За сравнение в Словения държавата плаща 69%, в Румъния - 54%, в Гърция - 85%, а в Унгария - 62%. България има и най-високата ставка наданък добавена стойност върху медикаментите - 20%. Въпреки това според проучване на Евростат, което може да се прочете на страницата на Националния статистически институт, страната ни влиза в групата с най-ниски цени на лекарствените препарати в Европейския съюз заедно с Полша, Гърция, Испания, Румъния и Унгария. Там обаче ДДС е около 4-5% и когато данъкът се махне от общата стойност, цените у нас стават най-ниски.

220 лекарства изчезват от аптеките?, диви се Дума.

Застрашени са болните от СПИН, сърдечносъдови и онкологични заболявания България е единствената страна в ЕС, в която гражданите плащат от джоба си за лекарства повече, отколкото държавата. Това показват данни от изследване на Евростат, цитирани от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Въпреки едни от най-ниските цени на лекарства в Европа, парадоксално е, че болните българи дават повече пари за едни и същи медикаменти спрямо другите европейци. Това принуждава мнозина сами да намалят дозите на хапчетата си или да се откажат от медикаментозно лечение. Заради свръхрегулацията, високия ДДС, както и забавената процедура на регистрация на нови лекарства, от асоциацията прогнозират, че 220 лекарства за лечение на социално значими заболявания, както и ваксини, може догодина да изчезнат от пазара ни. От фирмите твърдят, че 60% от новите лекарства, които ще се появят на пазара в страните от ЕС през 2008 и 2009 г., няма да дойдат у нас.

По 22 лева на декар за фермер догодина, пише 24 часа.

C 19% се увеличават субсидиите по схемата за единно плащане на площ за 2008 г., а със 125% националните доплащания към тях. Това стана ясно на семинар за агропарите от ЕС във Велико Търново, организиран от земеделското министерство и Националната асоциация на зърнопроизводителите. Сумата за преки плащания ще бъде 12,35 лева на декар, а за национални доплащания 9,30 лв. на декар, съобщи министър Нихат Кабил.

Учените - "мозъчен тръст" на политиците, оповестява Дума.

Академиите на науките в региона на Югоизточна Европа да се организират като съветници и експерти на правителствата си по национални, регионални и глобални проблеми, преди взимането на решения по тях. Това е една от целите в т.нар. Декларация от София, приета в почивните дни от Десетата среща на академиите на науките от Централна и Източна Европа, която се състоя в хотел "Радисън" в столицата. Нейн домакин бе БАН, а участници - 19 академии на науките. Академиите си поставят за цел като национални центрове за висша наука да съдействат за изграждането на малки клъстъри за наукоемки производства и продукти с висока добавена стойност. Те ще работят в мрежа за разширяване на своя капацитет и експертен потенциал, ще си сътрудничат с бизнеса и ще отглеждат млади таланти, се казва още в документа. Мрежата от академии на науките ще работи тясно с новосъздадения Съвет за регионално сътрудничество. 

 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама