НОВИНИ


Във Варна посрещнаха чудотворната „Пресвета Богородица-Геронтиса"

13 7570 26.12.2012
Във Варна посрещнаха чудотворната „Пресвета Богородица-Геронтиса"
„Пресвета Богородица-Геронтиса" в храм-паметника "Александър Невски" БТВ

Във втория ден на Рождество Христово стотици посрещнаха във Варна чудотворната светогорска икона „Пресвета Богородица-Геронтиса". Тя бе дарена на катедралния храм „Св. Успение Богородично" от манастира Пантократор в Атон.



Иконата бе посрещната с молебен в прослава на Пресвета Богородица, който бе отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в съслужие с епископи от Българската православна църква и духовници от манастира Пантократор.

Светинята, сътворила многобройни чудеса, е над два метра висока и е единствената мозаична икона "Геронтиса" в света. Тя бе дарена по молба на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро бе на посещение в Света Гора.

„Имаме това велико благословение и дар, който свързва България и Света гора, както винаги през вековете. Както самите руснаци свидетелстват, българите са били най-благочестивите християни и те най-вече са помагали на Света гора”, каза митрополит Кирил.

Иконата е направена от монасите на светогорския манастир по спомени за оригиналната икона, която е била унищожена по време на иконоборството. Вярва се, че иконата отговаря на молитвите на възрастни и немощни хора, както и на всички миряни.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама