НОВИНИ


Международен конкурс за Паметника на съветската армия

59 6575 29.12.2012
Международен конкурс за Паметника на съветската армия
Съдбата на този паметник ще се реши през 2013 г.

Международен конкурс ще реши съдбата на Паметника на съветската армия в София. Искаме идеи и решения за цялото пространство, за да се сложи край на яростните дискусии "за" и "против". Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в предаването "Факторът Кошлуков".


Ще се търси решение и за паметника пред НДК, който всъщност вече не съществува във вида, който е бил някога.
На 3 март пък ще бъде открит Паметника на Цар Освободител, която вече е реставриран, въпреки яростните критики, че нещо не е наред с възстановяването му.

130 нови автобуса и 20 нови трамваи, рециклирани, защото нов струва 2,5 млн. ще бъдат пуснати през следващата година. Кандидатстваме по оперативни програми на ЕС. Правят се и нови трасета, за да се облекчи автомобилното задръстване в центъра, обеща кметицата.
Това ще подобри пропускливостта на кръстовищата в София. На 20 кръстовища вече се подгатвя и монтирането на т.нар. „умни” светофари, които ще превключват автоматично, когато има натрупване на коли.

 

Открихме Южната дъга на околовръстния път, догодина ще се открие и отсечката при гара Яна, ще се ремонтира основно и Западната дъга. Работи се много активно, увери Фандъкова.

 

В „синята зона” дневно около 20% от местата са свободни, което би трябвало да е някакво облекчение. Има желание от хората да се разширяма „зелената зона”. Видеонаблюдението дава добри резултати – намалява престъпността. Записи помогнаха за разкриване на противозаконни действия, каза още кметицата.

 

Тя обясни, че предстои и колосален ремонт на зоологическата градина.

 

Получихме вече и решението на ЕК за средствата за завода за боклук край София. Това е много добра новина, дори се знае, че ще строи и инсталация за получаване на гориво от отпадъците.

 

Успяхме да убедим земеделското министерство да промени наредба, за да можем да строим приюти за бездомните кучета. Това е тежък проблем, който няма да се реши за година-две, призна Фандъкова.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама