НОВИНИ


800 военни няма да успеят да се пенсионират

10 8402 31.12.2012
800 военни няма да успеят да се пенсионират

Около 800 военни няма да могат да се пенсионират през новата година заради въведената възраст за излизане в пенсия, прогнозират от Националния осигурителен институт.



От 1 януари влизат в сила новите правила за пенсиониране в системата, според които, за да се оттеглят от трудовия пазар, служителите на военното ведомство трябва да имат определен натрупан стаж и достигната възраст. За войници, сержанти, офицерски кандидати и офицери с младши звания възрастта, която влиза в сила, е 52 години. За офицерите със старши и висши звания тя е 54. За летци, водолази - съответно 42 и 44 години.

От Министерството на отбраната твърдят, че вълна от напускащи няма заради новите условия. 40-годишният Иван Милов, който има 15 години стаж във военно-въздушните сили, обаче напуска системата през декември. "За съжаление вече не съм част от системата, не по мое желание, а заради условията, които бяха наложени силово от министерството", казва Милов, цитиран от бТВ. Той е председател на Българска легия "Раковски". Ако не беше напуснал през тази година, той трябваше да работи още 4 години, за да може да се пенсионира по новите правила.

А данните на НОИ показват, че за първите 9 месеца на годината в пенсия са излезли близо 800 военни. Колко са подали документи за пенсия през последното тримесечие - все още не е ясно.

Освен че се въвежда възраст, от януари се променя и изискването за натрупан стаж. Промяната вече не изисква към датата на освобождаване от военна служба тези лица да имат 27 година общ осигурителен стаж, от които 18 ггодини в системата.

Уволнилите се тази година имат 6 месеца, за да подадат заявление за пенсия, за да могат да я получат от датата на уволнението. Новите правила ще спестят от бюджета на НОИ около 3 милиона лева за 2013-а.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама