ХРАНА И ВИНО


От пържолата до фазана

6 16162 05.01.2013
От пържолата до фазана
Иван Манчев

Консервативната българска кухня пропуска все повече чужди влияния, но стремежът да ги побългарим остава. Ядем пастата преварена, слагаме кашкавал върху пицата, сушито правим с подръчни материали, а чубрицата е неизменното присъствие.



Докато "укротяваме" непознати продукти и подправки, световната тенденция е към засилване на регионалната кухня.

Вкусовите предпочитания на българина анализира пред Webcafe.bg популярният готвач Иван Манчев (познавате го от "Черешката на тортата"). В последните 20 години на трапезата на нашенеца става все по-интересно.

"Винаги съм твърдял, че това е един от най-бързо развиващите отрасли - от свинска пържола до рибай стека (говеждо месо) и пепър стека, което говори добре за нас", казва Манчев.

За празничния Никулден готвачът препоръчва риба с ризото. Може да използвате лаврак, ципура, калкан, толстолоб, а защо не и традиционния шаран. Рибата се филира, пече се на фурна с малко чесън, зехтин и босилек. Ризотото може да сготвите с домати и мащерка. Комбинацията става чудесна, особено гарнирана с бяло вино.

Стремежът да разнообразим храненето си е все по-очевиден. От друга страна, българите не приемаме лесно новостите и искаме да ги доближим до традиционния си вкус, показват наблюденията на готвача. Това е причината да приготвяме ризотото като сутляш, вместо оризът да е твърд и хрупкав.

Не съвсем автентично

Иван Манчев разграничава вкусовите предпочитания на българина по поколения. "По-старото поколение, това на моите и вашите родители, предпочитат неща, които се ядяха преди 20-30 години - разбира се, любимата свинска пържола. Това беше емблема навремето. По-младото поколение, които започнаха да пътуват на Запад, въведоха по-различни ястия, които искат да откриват и тук. Те иновативно промениха кухнята в България - появиха се нови сирена, риби, подправки", казва майсторът.

Един от пример е от далечния Изток: "Имаше мода на суши. То е навсякъде. За мен това не е сушито, което се яде в Япония, имайки предвид че рибата трябва да много прясна, да е на един ден, оризът да е японски, а не тайландски или виетнамски и прочее".

Същото е в т.нар. италиански ресторанти, където традиционните пица и паста не са такива, каквито ги познават жителите на Ботуша. "Когато един италианец дойде в България, той казва, че това не е истинска пица. Той иска специално тесто. Трябва да работиш с техните продукти, с техните подправки. Тук не става въпрос за финанси. Паста "Карбонара" се прави от паста, бекон и жълтъци. Въпросът е, че побългаряваме, пригаждаме всичко, а не е правилно".

По-завързани рецепти, като пиле с портокал и паеля, си позволяваме рядко. Все пак, закърмени сме с мусака и пълнени чушки, казва Манчев, така че класиката в чиниите си остава водеща.

Пътят на подправките

На пазара у нас се появяват все по-екзотични подправки. Кардамонът и шафранът вече са добили известна популярност. "Преди не сме ги познавали, не сме ги знаели. Експериментираме. Розмаринът също преди съществуваше като дървено растение, но никой не го използваше като подправка. А сега се готви телешко с розмарин и какво ли още не", казва Манчев.

Той е на мнение, че добрият вкус се възпита от добрите професионалисти, още повече за нови и малко известни ястия. В момента повечето клиенти опитват да поправят готвачите, придавайки собствен вкус на храната.

Резултатът Иван Манчев описва така: "Всеки експериментира в кухнята и след това минава на мусака и сарми". Така че, преди да хванете оцета или чубрицата, помислете още веднъж.

Водещата световна тенденция в момента е към издигане на регионалната кухня. Това е основната предпоставка за богата национална кухня, категоричен е готвачът.

Разнообразието на българската кухня е мит

Докато в някои региони на Франция имат по 600 вида сирена, в Софийско типично е зелето, в Железница - печеното теле, в Южна България - вината. Не пропускаме и родопския пататник, банската кавърма и филето от Елена.

Българската кухня е разнообразна само в начина на поднасяне на ястията, твърди Иван Манчев. За колко рецепти с телешко се сещате? Руладини, стек, телешко с грах. Какви други сирена, освен бялото саламурено и кашкавала имаме в кухнята си?

Познаваме само пилешкото месо - с ориз, с картофи, с грах. "А кокошката, филето от петел, патицата, фазанът. Има много неща, с които може да се разнообразява", категоричен е Иван Манчев. Негов личен фаворит е рецептата за фазан с ризото.

"Да вземем за пример и супите. Имаме шкембе чорба, телешко варено, пилешка супа, картофена супа и топчета, а също и спаначена супа от време на време", следва друг пример от професионалиста.

Няма как да избягаме от мешаната скара, мусаката и пълните чушки, но със сигурност можем да бъдем по-смели, когато избираме какво да сложим на трапезата.

webcafe.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама