НОВИНИ


Хр. Пимпирев с българския флаг на Южния полюс

11 6128 08.01.2013
Хр. Пимпирев с българския флаг на Южния полюс
Христо Пимпирев заби първото българско знаме на Южния полюс

Първият български флаг на Южния полюс вече се вее, съобщи по сателитния телефон проф. Христо Пимпирев, нашият участник в международната експедиция, посветена на стогодишнината от достигането на Южния полюс от Роуалд Амундсен и Роберт Скот.



Днес участниците в състава на експедицията успешно са стъпили на най-южната точка на Земята - Южния полюс и проф. Пимпирев е забил първия български флаг на тази географска точка, предава БНТ. Времето е ветровито с температура -32 градуса.

Двамата с монголския проф. Дугержав вече се аклиматизират успешно в лагера след пристигането си от Южния полюс, където прекараха миналата нощ на палатка. Лагерът Юнион Глейшър е разположен в подножието на най-високия връх в Антарктида - Маунт Винсет (4892 м), на около 1200 км. от полюса. В момента южно от полярния кръг е полярния ден и 24 часа слънцето не залязва.

Очаква се двамата да се завърнат на 10 януари вечерта в Пунта Аренас, откъдето с автобус ще продължат за Ушуая и с испанския кораб „Есперидес” ще се включат в редовния ход на 21-ата Българска Антарктическа Експедиция на о-в Ливингстън.

На 10 януари в 06:55 часа сутринта от аерогара София излита поредната група от 12 участника в Българската експедиция. Сред тях са младите биолози Ралица Зидарова и Благой Узунов, които ще реализират научните си изследвания като гости на руската база „Белингсхаузен” на остров Кинг Джордж и аржентинската база „Дисешън” на едноименния остров. В групата са включени асистентите от НСА „Васил Левски”, известните алпинисти Дойчин Боянов и Александър Шопов, които ще развият спечеления от тях проект за изследвания на аклиматизацията на човешкия организъм при екстремни условия.

Руал Амундсен е норвежецът, който пръв стъпва на Южния полюс през 1911 г. Негов съперник е бритенъцът Робърт Скот, който стига до заветната точка пет седмици след Амундсен.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама