НОВИНИ


Спасяването на български евреи ще се чества през цялата година

28 6298 09.01.2013
Спасяването на български евреи ще се чества през цялата година
Димитър Пешев

Столична община подготвя поставяне на паметник на Димитър Пешев по случай 70-годишнината от спасяването на българските евреи.



Това съобщи заместник-кметът на Столична община с ресор „Култура и образование” д-р Тодор Чобанов, предаде Фокус.

Два от акцентите в програмата са поставяне на паметник на подпредседателя на тогавашното Народно събрание Димитър Пешев и научна конференция по темата. Програмата на Столична община е в координация с националната програма за честванията, а Столична община участва в Националния инициативен комитет. 
„Единият от акцентите е - поставяне на паметник на Димитър Пешев, една изключителна личност не просто от български, а и от европейски и световен мащаб. Не е случайно, че бюст на Пешев е поставен в най-тържествените пространства на Съвета на Европа в Страсбург. Това е личност, която заслужава да й се отдаде почит, заслужава да бъде отбелязана и да си спомняме за хората като него, които, игнорирайки изцяло своята лична съдба, в защита на обществения интерес, и в защита на онеправданите, направиха всичко възможно, за да спасят тези хора”, каза д-р Тодор Чобанов. 

Друг акцент е научна конференция и издание, свързани с непознати факти около спасяването на българските евреи, и спасяването на чужди граждани, които са от еврейски произход. Столична община ще работи по тази тема съвместно с Държавна агенция „Архиви”.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама