НОВИНИ


Лиляна Павлова спря строежа на Иракли

35 6048 14.01.2013
Лиляна Павлова спря строежа на Иракли
Министър Лиляна Павлова

След разпоредената проверка от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, спря строежа в Иракли - местност Кладери, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.



Днес след разпореждане на Павлова, служители на ДНСК извършиха проверка по документи и на място на строежите в района, при които са открити нарушения.

Установено е, че строежите нарушават условията на влязло в сила Решение по оценка въздействието върху околната среда. На мястото са се строели 14 бр. къщи и 3 бр. складове, вместо 12 бр. еднофамилни къщи, плажен бар и басейн, както е в оценка за въздействието върху околната среда.

В друг имот в района са изградени 14 бр. къщи, ресторант, спа център, открит басейн и рецепция, вместо 8 еднофамилни къщи, резиденция от осем стаи и шест апартамента с подземен гараж, басейн, ресторант, спа център, механа и плажен бар, както е в Решението по ОВОС.

При проверката не са представени сключени договори за предаване на отпадъците на лица, притежаващи съответното разрешение за дейности с отпадъци, което също е задължително условие по ОВОС. Неизпълнението на условията в Решението по ОВОС е нарушение и на изискванията на ЗУТ, което е основание за спиране на строежа.

За нарушенията са съставени два констативни акта за спиране на строежа. В срок от 7 дни могат да бъдат обжалвани, след което ще бъдат издадени заповеди за спиране на всички строителни работи на двата обекта.

По-рано днес в София и Варна имаше протестни шествия в защита на Иракли, организирани във Фейсбук. Протестиращите са издигнаха плакат "Да спасим Иракли". Движението в района на парламента не беше спряно. Участниците в протеста скандираха "мафия", "оставка" и "Нона Караджова вътре в затвора".

В София шествието започна от паметника на Патриарх Евтимий и продължи към Народното събрание, където по данни на участници в протеста са се събрали хиляди хора. По време на протеста те заплашиха, че са готови да организират шествия всеки ден до спирането на строителството в Иракли.

Във Варна също имаше протест. Там по информация на ”Фокус” се събраха десетки, които също настояха да се спре строежа. Простестно шествие беше предвидено и в Пловдив.

Еколозите алармираха преди дни, че започва реализацията на поредния ваканционен комплекс в Иракли. Инвеститорът е фирмата „Емона 2000“, която планира строителството на еднофамилни къщи.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама