Месото от пернати родно производство трябва да съдържа не повече от 4,3 процента вода, информира "Монитор".
Изискването срещу помпането на птичите мръвки с течни добавки за увеличаване на обема им е заложено в наредба на земеделското министерство и влиза в сила от 20 януари. С нея се слага край на стария спор какво купуваме в магазините – месо или вода.
В момента е широкоразпространена практиката в месото да се влагат т.нар. влагозадържащи агенти, растителни и животински протеини, които увеличават теглото на продукта и задържат вода. Две класически технологии се използват в момента при заготовката на пилешкото месо за пазара - тумблиране и шприцоване. В първия случай месото се върти в барабани с палци и по този начин се разкъсват мускулните влакна, а суровият продукт поема много течности. При шприцоването в месото се вкарват големи игли, с които се инжектират солеви разтвори и крайният резултат е същият.
Добавките, които специалистите наричат влагозадържащи агенти, спомагат течностите да се задържат в месото, а купувачът е принуден да плаща значително повече, отколкото е реалното тегло на месото.
Производителите твърдят, че по този начин мръвките стават по-крехки, освен това може да им се добавят подправки, които правят пържолките особено вкусни.
Новите правила обаче не важат за вносните пилешки продукти, затова потребителите трябва да бъдат много внимателни в магазина.
Земеделският министър Мирослав Найденов се закани още през миналата година да пресече практиката мръвките да се надуват със солеви разтвори.