НОВИНИ


Вицепремиер на царя изплува от заменките

51 6336 19.01.2013
Вицепремиер на царя изплува от заменките

И името на Пламен Панайотов изплува от скандала със заменките. В последните дни на кабинета „Сакскобургготски” тогавашният вицепремиер е подготвил скандалната замяна на 1500 дка дюни и гори в защитената местност Камчийски пясъци срещу ливади и ниви във Видинско.



Това става ясно от решение № 568 на тогавашния кабинет, публикувано на сайта на правителството. С него от изключителна държавна собственост те стават частна държавна.Решението е от 17 юни 2005 г. и е в нарушение на три закона - за защитените територии, за горите и за държавната собственост. Явно е взето в отсъствието на премиера Симеон Сакскобургготски, защото от негово име се е подписал самият Панайотов. С него се изменя старо решение на МС от 1998 г. и се прокарва пътят за попадането на Камчийски пясъци в частни ръце.

Това стана факт по времето на следващия кабинет - „Станишев”, когато с благословията на ресорното вице Ивайло Калфин няколко частни фирми взеха въпросните 1500 дка срещу евтина земя, след което получиха и разрешение да ги застроят. Застрояването беше спряно едва при настоящия кабинет, като преди няколко дни екоминистърът Нона Караджова обяви, че проблемът ще бъде напълно решен с обявяването на Камчийски пясъци отново за защитена територия. Това се очаква да стане до няколко месеца. Дотогава ще продължи да действа временната забрана за строителство.

в. "Монитор"
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама