ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 10 април

0 4317 09.04.2008
Пресата на 10 април

Вестниците пишат за евросанкции заради убийствата; за приютения от ДАНС Алексей Петров; за това как Симеон извива ръцете на Доган и Станишев; за перфектния Бербо, готов за Реал, стига да не стане премиер.


Евродепутати заплашват със санкции заради убийствата, пише 24 часа.

Няма да се примирим да станем мълчаливи свидетели на поредица от убийства в центъра на една европейска столица, заяви лидерът на най-голямата група в ЕП Жозеф Дол. От името на Европейската народна партия той призова МВР и правосъдното министерство “ да гарантират на българските граждани обществен ред и сигурност”. “Ще следим отблизо действията на управляващите и настоятелно ще призоваваме за мерки, а ако е необходимо и да се наложат санкции на правителството”, каза Дол.

Нови критики от САЩ и ЕС за престъпността у нас, съобщава Дневник.

Неефективната борба на българското правителство с организираната престъпност предизвикаха още остри международни реакции в сряда.Водещият претендент за американски президент Барак Обама посъветва вероятния бъдещ посланик на САЩ у нас да помага "агресивно" на българските институции в борбата им с корупцията и организираната престъпност, съобщиха световните медии. Обама председателства сенатската комисия по външна политика, която изслушваше кандидати за посланици. Ден по-рано говорителят на Еврокомисията Марк Грей също повтори, че са необходими спешни действия срещу престъпността. Преди това, на 31 март, той напомни възможността Брюксел да наложи предпазна клауза. Ако България не постигне напредък преди мониторинговия доклад през юли, опциите пред Европейската комисия са известни, заяви Грей.

ДАНС приюти Алексей Петров, известява Дневен Труд.

Съветът на коалицията подкрепи реформите в МВР, предложени от министър Румен Петков, и даде сигнал, че той няма да бъде сменен. За това се бяха договорили още в неделя неофициално лидерите на БСП, НДСВ и ДПС – Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. Вътрешната комисия прие доклада си за положението във вътрешното министерство, но оттам бяха заличени имената “Дъбов и Велчев”, цитирани от бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов. Алексей Петров, за когото Танов каза, че е присъствал на срещата на Румен Петков с братя Галеви, от 1 април е назначен на работа в ДАНС и по-точно в кабинета на председателя Петко Сертов.

Коалицията бетонира Петков, твърди Монитор.

Коалицията бетонира Румен Петков на поста вътрешен министър. След почти петчасово заседание на съвета на трите управляващи партии вчера стана ясно, че реформите, предложени от шефа на МВР, са подкрепени изцяло и управляващите стоят твърдо зад него и намеренията му. На заседанието не се чу нито един глас за кадрови промени в правителството, нито пък за отстраняването на Румен Петков, съобщи пред "Монитор" Михаил Миков, шеф на парламентарната група на левицата. Постигнато е и съгласие между БСП, НДСВ и ДПС, че техните депутати ще подкрепят изцяло правителството при гласуването на петия поред вот на недоверие утре. Отсъствието на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски от заседанието на Съвета на тройната коалиция пък предизвика редица въпроси сред политиците. Появи се версия, че царят се ядосал на БСП, че не иска да направи промени в правителството, и затова не е отложил посещението си в Португалия. Сакскобургготски държал да смени тримата от министрите си - Веселин Близнаков, Даниел Вълчев и Николай Василев, и бил раздразнен, че това няма да се случи.

Симеон извива ръцете на Доган и Станишев, съобщава Новинар.

Царските депутати решиха да гласуват „по съвест” на предстоящия в петък вот на недоверие към кабинета „Станишев”. Според жълтите депутати „съвестта” в случая означава глас „въздържал се”, с което всъщност НДСВ заявява категоричната си позиция против отказа на БСП и ДПС да махнат Петков. Депутати на царя издадоха, че Станишев бил силно обезпокоен от натиска, който царят му оказвал за смяна на жълти министри.

Властта призна: всяка пета бутилка фалшива, четем в Стандарт. 

Властта най-после откри топлата вода – че у нас масово се продава нелегален алкохол. Всяка пета бутилка е без платени акцизи, стана ясно от доклад на Асен Асенов, шеф на Агенция “Митници”. Той беше спешно привикан от депутатите в бюджетната комисия, за да даде отчет за борбата срещу контрабандата на алкохол. През 2007 год. са заловени 4 млн. литра, които се продават в нарушение. А по официални данни общото произведено количество през миналата година 25 млн. литра по 40 градуса, съобщи Асенов.

Частници ще гасят горските пожари, намира цаката Дума.

С хеликоптери и самолети на частни фирми ще бъдат гасени пожарите през тази година. Държавата няма пари да купи нова авиотехника или да ремонтира стара. Това стана ясно от изказване на министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем на министерска среща за готовност и превенция при бедствия и аварии на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Ако се наложи тази година България да има нужда от въздушна помощ за ликвидиране на последствията от бедствия и аварии, най-вероятно ще се търси партньорство с частни фирми, обясни Емел Етем. Според нея е възможно в бюджета за 2009 г. да бъдат предвидени средства, с които да бъде ремонтирана наличната техника.

Метадонът от илач се превръща в средство за замогване, пише Пари. 

Според анкета, направена от фондацията Надежда-София, над 60% от зависимите пациенти, които посещават поддържащи и субституиращи програми, извършват престъпления, за да могат да плащат месечните си такси в тях. Програмите, които работят по тази схема, са 11 с общо 2215 места. Според хора от цялата страна са извършени злоупотребии в някои от програмите. Ръководителите на три от поддържащите програми в София отговарят, че лечението на наркозависимите пациенти се извършва със средства, позволени от закона.

Полиция пази трупа на Стоев днес, известява Монитор.

Полицейска охрана са поискали роднините на Георги Стоев за погребението му. Издателите на хроникьора на мафията казаха вчера, че той ще бъде погребан днес по обед на гробищата в Бистрица. Ще се охранява, защото близките не искат да присъстват журналисти и външни хора, коментира вчера пред "Монитор" редакторът на Стоев Димитър Златков. От прокуратурата пък обясниха, че е минала аутопсията и е изготвена предварителната съдебна експертиза. "Това, което е установено, е, че Стоев е починал от тежка черепно-мозъчна травма. Два куршума са извадени от тялото му, те са попаднали в главата", съобщи пред "Монитор" наблюдаващият прокурор Аксиния Матосян. Главният прокурор Борис Велчев каза вчера, че няма защо да бъдат проверявани градският прокурор Николай Кокинов и прокурорът Чавдар Ангелов за изтичане на информация, в резултат на което убитият Стоев се е отказал да даде показания срещу Младен Михалев-Маджо. Само прокурор Ангелов се е срещал със Стоев през есента на 2006 г. Писателят казал, че ще свидетелства, но само ако преди това арестуват Маджо. На писателя била предложена защита, но той я отказал на два пъти. В същото време разследващи са получили книгите на Стоев и четат внимателно ред по ред, за да търсят версии за убийството.

Перфектният Бербо-Продуктът „Бербатов“ е готов за сергията Реал, освен ако не иска да става премиер, констатира Меридиан мач.

С фиксирана цена от 60 милиона евро Димитър Бербатов безспорно е най-скъпият български продукт за всички времена. Нищо произведено у нас, всъщност нищо произведено в Източна Европа не е било оценявано толкова високо. И както зад всяка добра стока, така и зад продукта „Бербатов“ освен качеството стои и рекламата. Стои перфектният PR. В основата на всичко е най-вече прекрасното възпитание на Митко. Благоевградчанинът е доказателство, че на днешно време глупавият футболист не може да стане голяма звезда.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама