НОВИНИ


Борисов обеща. Работниците от ВМЗ получават парите си днес

67 5853 25.01.2013
Борисов обеща. Работниците от ВМЗ получават парите си днес
Бойко Борисов

През годините цели инсталации са се изнасяли от този завод и виновните затова трябва да бъдат съдени, смята премиерът.



В рамките на днешния ден работниците от ВМЗ – Сопот ще могат да си получат всички забавени заплати, включително и тази, която имат да вземат от понеделник, каза министър-председателят Бойко Борисов на извънреден брифинг след срещата си с председателите на синдикатите КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев и на КНСБ Пламен Димитров, предаде „Фокус”. На срещата присъства и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. 

Премиерът благодари на синдикатите за състоялата се среща и за възможността за обсъждане на ситуацията в ВМЗ – Сопот. 
Днес преведохме 4 милиона лева за изплащане на заплатите на работниците във ВМЗ-Сопот, като тези пари са получени след приключване на една от сделките. Договорихме се с банките, данъчните ще разблокират сметките и на всеки 30 минути работниците ще могат да си получават парите, обясни премиерът Борисов. Той пожела на работниците приятни почивни дни и отново им се извини за създаденото неудобство, но посочи, че той най-малко има вина за това, което се случва в завода. 

Всичко оттук нататък е работа на синдикатите, посочи министър-председателят. По думите му – ситуацията във ВМЗ – Сопот е толкова тежка, защото в продължение на 20 години този завод е натрупал над 180 милиона дългове. Синдикатите ми споделиха дори, че през годините цели инсталации са се изнасяли от този завод и виновните затова трябва да бъдат съдени, отбеляза Борисов. 

Според него правителството е положило много усилия за възстановяване на състоянието на ВМЗ – Сопот, като преди Нова година са преведени над 1 млн. лева, за да може работниците да получат пари преди празниците. Цели 6 млн. лева сме дали за възстановяването на ВМЗ – Сопот през изминалата 2012 година. Ние изрично посочихме, че тези средства са за заплати на работниците, а разбираме, че са купувани суровини. КНСБ дори твърдят, че някой материали са купувани на три пъти по-висока от производствената цена, посочи премиерът.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама