НОВИНИ


Станишев се притесни за демокрацията в страната

33 5334 01.02.2013
Станишев се притесни за демокрацията в страната

Който пренебрегва демокрацията и българските граждани, ще получи огромно наказание от тях на изборите през юли тази година.



Това заяви председателят на Коалиция за България и на БСП Сергей Станишев в декларация от парламентарната трибуна, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че демокрацията е уважение към институциите, към правовия ред, към мнението и гласа на гражданите на страната. Ние сме депутати в Народно събрание, което е стигнало дъното на  своето неодобрение, каза Станишев и посочи, че доверието на  хората в работата на парламента било 6 процента. По думите му  освен мнозинството в парламента, отговорност за това състояние  носи и изпълнителната власт и министър-председателят.

Лидерът на БСП отбеляза отсъствието на премиера от обсъждането  на вотове на недоверие, от парламентарния контрол, от приемането на бюджета. Това показва ясна тенденция на сриване на  демокрацията в България, смята той. Неслучайно през следващата  седмица в Европейския парламент ще има пленарни дебати по темата за състоянието на демокрацията и върховенството на закона в България, посочи Станишев и отбеляза, че това се случва на шестата година от членството ни.

Демокрацията, особено българската, може да не е съвършена,  но алтернативата е диктатура, едноличен режим, безконтролен,  отбеляза лидерът на БСП. Той подчерта, че за разлика от много избори референдумът е бил  без контролиран и купен вот. "Как реагира властта? С кризисен пиар", коментира Станишев и посочи, че премиерът спешно е отишъл при работниците в Сопот, а резултатът бил 600 души съкратени.  

По думите му, на освободените работници се предлага временна заетост и се върви към системна ликвидация на ВМЗ-Сопот. Според  Станишев оставката на министъра на образованието Сергей Игнатов  и уволнението на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев са също част от този кризисен пиар на управляващите.

Лидерът на БСП отново поиска пенсиите да бъдат увеличени от 1  януари, а не от 1 април, "като компенсация за лъжата" за  коледните бонуси за пенсионерите. Той отбеляза, че управляващите не са изпълнили обещанието си към пенсионерите, но са дали  милион
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама