НОВИНИ


Няма съгласие от страна на посочения кандидат за вербовка като информатор

120 5577 04.02.2013
Няма съгласие от страна на посочения кандидат за вербовка като информатор
медии гръмнаха, че Борисов бил информатор на бившата ЦСБОП

При извършения преглед по делото е установено, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради „липса на среда“.



Комисия в ГДБОП е разгледала материалите по случай, засягащ оперативния отчет на ЦСБОП, във връзка с публикации в медиите, съобщи пресцентърът на МВР.

В съобщението се посочва, че липсват документи, които сочат съгласие от страна на посочения кандидат за вербовка като информатор. Във връзка с публикация в медиите относно материал за регистриране на лице – кандидат за вербовка в оперативния отчет на ЦСБОП, в ГДБОП беше създадена комисия, която разгледа материалите по случая. След като се е запознала със съдържанието на документите, комисията е установила, че са изтекли сроковете за защита на класифицираната информация, съгласно чл. 34, ал. 1 от ЗЗКИ, броени от датата на създаването на документите. Комисията е установила също, че са отпаднали основанията, наложили тяхното класифициране към датата на изготвянето им, поради което се счита, че са налице основанията за прилагане на чл. 50, ал. 2 от ППЗЗКИ и материалите се декласифицират.

Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама