НОВИНИ


Петър Диков: Няма решение за демонтаж на "1300 години България"

3 5745 05.02.2013
Петър Диков: Няма решение за демонтаж на "1300 години България"
Главният архитект на София Петър Диков

Паметникът "1300 години България" пробва чувствителността на хората. Няма решение за демонтажа му. Видимо е, че това е някаква рекламна кампания.



Това заяви главният архитект на София Петър Диков в сутрешния блок на БНТ.

На въпрос дали се предвижда демонтажа му, той заяви, че е направено допитване до гражданите и то показва, че по-голямата част от хората са "За" премахването му. За това решихме да направим конкурс между архитекти и дизайнери, за да видят хората как ще изглежда мястото. Има предложения там да има паметник на Хан Аспарух, или съоръжение за скално катерене, или пък просто да бъде засипан и там да има градина, уточни още той.

Попитан дали НДК е спомен от комунистическото минало, Диков заяви, че не е склонен да приеме тази теза и в страни, в които не е имало комунизъм също имат подобни сгради.

Що се отнася до това центъра на София да има един стил и столицата да прилича на европейски град, главният архитект заяви, че са пред обявяване на конкурси за обновяване на градските части, които са знакови и ще се подготвят да кандидатстват за средства. Пуснали сме международен конкурс за площад "Света Неделя". Следващите 5 години ще има сериозни промени във визията на София, каза още той.

Зрител на TV7, който пожела да бъде запазена неговата анонимност пък, изказа конспиративна теория за това какво е правил кръжащият хеликоптер вчера над монумента пред НДК. Прочетете в рубрика „Мистерии” и за нея.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама