НОВИНИ


Искат референдум за гражданско отзоваване на политици

16 5405 11.02.2013
Искат референдум за гражданско отзоваване на политици
Борислав Цеков

Подписка за провеждане на референдум, който да даде възможност за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове от техните избиратели започва Движение "Модерна България" на Борислав Цеков.



Отзоваването на депутати, общински съветници и кметове и индивидуалната жалба пред Конституционния съд са „оръжие” на гражданите срещу калпави политици и лоши закони, заяви Петър Кичашки, който е правозащитник и един от основателите на непартийното Движение „Модерна България”. Според него политическата система страда от хронично недоверие и гражданските интереси често се разминават драстично с управленските политики и приеманите закони.

„Затова са необходими ефективни, а не декоративни инструменти за граждански контрол. Не искаме да подсмърчаме с петиции пред стените на институциите и партийните крепости, а те да отвръщат с мълчание или пренебрежение. Затова решихме да се възползваме от възможностите, които дава Закона за прякото участие на гражданите и да стартираме подписка за национален референдум по два въпроса”, подчерта Кичашки.

Първият въпрос в подписката е за въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове, а втория за индивидуална конституционна жалба срещу закони, които нарушават гражданските права.

Днес от Движение „Модерна България” регистрираха в Народното събрание широко представителен и надпартиен Инициативен комитет за подписката, в който участват и емблематични личности като д-р Желю Желев, президент на България (1990 - 1997), председателят на 39-то НС проф. Огнян Герджиков, първият омбудсман и един от създателите на действащата Конституция Гиньо Ганев, университетски преподаватели и представители на граждански организации, които участват в Движение „Модерна България”. Инициативният комитет се представлява от Борислав Цеков, проф. Владимир Чуков и общинският съветник от Варна Добромир Джиков.

От Движение "Модерна България" уточниха, че по събирането на необходимите по закон 500 000 подписа ще се ангажират над 3000 доброволци и 80 граждански организации от цялата страна.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама