НОВИНИ


ГЕРБ плаща 80 хил. гаранция за пилота Янко Стоименов

31 6129 11.02.2013
ГЕРБ плаща 80 хил. гаранция за пилота Янко Стоименов
Пилотът Янко Стоименов

Бойко Борисов лично се ангажира с подпомагане на българския пилот Янко Стоименов с всякакви възможни правни средства. По негово предложение се взе решение от субсидията на ПП ГЕРБ да бъде преведена незабавно и сумата от 80 000 евро, с които Янко Стоименов да отплати 10-годишната си присъда, която му беше наложена от съда в Гърция.



Това каза на пресконференция административният секретар на ПП ГЕРБ Цветомир Паунов, предаде Фокус. След като бъдат направени необходимите инициативи, сумата ще бъде ако не цялостно, то поне частично възстановена на ГЕРБ.

„От момента, в който беше заведен процесът в Кипър, винаги, когато съм се обръщал към представители на българската дипломация, те са отговаряли на моите молби и са отправяли писма към прокурора в Кипър. Процесът беше следен отблизо. Това даде възможност на българската държава, на премиера и на всички в българската държава да получат информация за какво става въпрос”, добави Стоименов.

Той е категоричен, че ще обжалва решението на гръцкия съд, което ще излезе след около месец. „След това, в рамките на 20-дневен срок, то може да се обжалва пред Върховния съд в Гърция. Що се касае до процеса в Кипър – той трябва да започне наново на 18 февруари”, каза Янко Стоименов. Той каза, че не вижда защо делото да не се изтегли в България.

Адвокат Ивайло Дерменджиев заяви, че процесът е започнал в Кипър по местонахождение на авиокомпанията. „Има искане от прокуратурата за възобновяване на процеса, по това време в Гърция се образува паралелен процес, в доста бързи темпове, не са назначавани независими експерти, които да установят имат ли вина пилотите, процесът е приключил доста бързо”, добави Дерменджиев.

„С плащането на тази сума, според гръцкия закон, ще се счете, че Стоименов е излежал присъдата си. Върховният съд може да постанови единствено и само връщане на делото обратно в по-долната инстанция. Според нас процесът е претупан. Има няколко независими международни експертизи, които са правени по този случай. Дори и да има пилотска грешка, което е много малко вероятно, не може да бъде обвиняван Стоименов, който няма директно касателство в този инцидент”, заяви Ивайло Дерменджиев. По думите му, ако Стоименов не внесе сумата в сроковете, той рискува да му бъде издадена заповед за арест и да излежи присъдата си в Гърция.

„ПГ на ГЕРБ също активно се включи в тази инициатива, те също са превели сума в сметките, които са открити за подпомагане на дейността на Стоименов. Очакваме и други организации и институции да могат да подпомогнат Стоименов”, заяви Цветомир Паунов.

По неговите думи - Янко Стоименов е изразил своето притеснение, че въпреки усилията на Съюза на транспортните синдикати в България, които са поели инициатива за набиране на сумата, сроковете за плащане на санкцията са много малки – до четвъртък, 14 февруари.

Надяваме се, че случаят с Янко Стоименов ще бъде впоследствие използван за това да можем в интерес на авиационната безопасност, да предприемем законодателни инициативи, да развием европейското законодателство, повече в интерес на пътниците, на гражданите и по-малко на бизнеса, заяви на пресконференцията Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България.

„Съюзът на транспортните синдикати взе решение още в края на декември, че ще застанем зад справедливата кауза на нашия колега. Обединили сме се около това да се стигне до справедливо решение - неговото оневиняване", заяви Йорданова.

По думите й титуляр по сметката е Съюзът на транспортните синдикати и е открита в петък.

„Тези средства са единствено и само с цел ползване в интерес на доказване на неговата невинност", посочи Екатерина Йорданова. Тя добави, че пари в подкрепа на инициативата се приемат само по банков път.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама