СВЯТ


Рак или мафията зад оттеглянето на папата?

12 21684 12.02.2013
Рак или мафията зад оттеглянето на папата?
Папа Бенедикт ХVІ

Новината за оттеглянето на папата от Светия престол изненада света, но не и онези, които отблизо следят Ватикана. Особено през последните месеци.



Борба за власт, изтичане на информация, разследване на пране на пари в банката на Ватикана, подозрения за връзки на някои кардинали с мафията, педофилският скандал, пише в. 24 часа. И на фона на всичко това един папа, който се изолира все повече и повече, затворен в апартамента си във Ватикана, за да пише поредната си книга. За никого не бе тайна, че Бенедикт ХVIІ разполагаше с все по-малко влияние във Ватикана. Той самият споменаваше неколкократно, че обмисля варианта да се оттегли. Вчера изпълни заканата си. Бенедикт има, разбира се, и профил в туитър. Но там е написал собственоръчно едно-единствено съобщение. Този свят просто не е неговият.


И е нормално той да не може да се справи с предизвикателства като скандала “Ватиканлийкс”. Преди година някой публикува тайни документи на Светия престол, които бяха откраднати директно от личното бюро на папата. Обвинен бе личният камериер на Бенедикт – Паоло Габриеле, имал нужда от пари. Но кой му е платил и кой го е натоварил с поръчката, така и не се доказа. Говори се за кардинали, интриги за власт и пари, опити да се действа зад гърба на папата. Оказа се, че Ватиканът е пълен с “черни гарвани” – така италианците наричат къртиците, ровещи и издаващи държавни тайни. Предполага се, че поръчители на кражбата са група кардинали, които воюват с държавния секретар на Ватикана кардинал Бертоне. Самият Бертоне е заподозрян в далавери с доставки за Ватикана, които поръчвал на приятелска фирма на завишени цени.

“Папата е изключително недоверчив. Но който веднъж спечели доверието му, може да го мами и да допуска безброй грешки”, критикуват запознати с връзките между Бенедикт и Бертоне. Името на Бертоне се появява и при разравяне на друг скандал – подозренията в пране на пари на мафията чрез банката на Ватикана.
 

Миналата година Институтът за религиозна работа към Ватикана бе обвинен и в криминални сделки с мафията. Намеси се дори прокуратурата, която започна разследване. Скандалът загрубя толкова, че се обсъжда вариантът Ватиканът да бъде вкаран в списъка с държави, с които не се препоръчва търговия заради непрозрачност на сделките и паричните потоци.
 

Също така миналата година се разгоря и публичната битка между държавния секретар Бертоне и шефа на банката на Ватикана Готи Тедесчи, който бе принуден да се оттегли. При обиск на дома му полицията откри десетки документи, свидетелстващи за нелегални финансови трансакции и съмнителни операции, извършвани от висши духовници и италиански политици. При всички тези скандали Бенедикт XVI не показа достатъчно сила.
 

Погрешна се оказа и стратегията му в педофилския скандал, разтърсил католическата църква. Той наложи мълчание по темата, когато се разбра, че дори във Ватикана се е знаело десетилетия наред за хилядите обвинения срещу католически свещеници, злоупотребявали с деца. Скандалът доведе до масово оттегляне на католици от църквата.

Освен десетките скандали Бенедикт XVI видимо има проблеми със здравето. Според някои непотвърдени слухове той е болен от рак.

Коя от всички тези причини е довела до изненадващата му оставка, едва ли ще се разбере официално, но е факт, че германецът бе изолиран и обезвластен папа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама