НОВИНИ


Учени настояват за оставката на Воденичаров

25 6443 13.02.2013
Учени настояват за оставката на Воденичаров
Aкад. Стефан Воденичаров

Пред Министерски съвет тази сутрин на протест се събраха учени, които отново скандираха "оставка" и "мафия" във връзка с проблемите във фонд "Научни изследвания" и призоваха за анулиране на цялата конкурсна сесия от 2012 г.



След няколко дни на поста министър на образованието и науката на акад. Стефан Воденичаров му бе поискана оставката. Мотивите на протестиращите учени са, че той не е предложил кандидатура за директор на фонда, която да не е опетнена.

Не мога да отменя цялата конкурсна сесия на фонд "Научни изследвания" (ФНИ), обяви образователният министър акад. Стефан Воденичаров на правителственото заседание.

В началото му премиерът Бойко Борисов попита образователния министър защо продължава да има протести във връзка с последната конкурсна сесия на ФНИ.

Академик Воденичаров му разказа, че в понеделник е касирал избора на проекти по научни направления, но призна: "Мисля, че другите сесии не трябва да бъдат закривани, докато не минат през рецензентите".

"Принципът в науката е всичко да мине през рецензенти и тогава да се каже, ако има нещо нередно, и да бъдат взети мерки", подчерта той и изрази надежда, че в рамките на седмица нещата във фонда ще бъдат така, както трябва.

След като се изготви ново ръководство, фонд „Научни изследвания” ще проведе извънредна конкурсна сесия, в която ще бъдат включени дори и административно отхвърлените 625 проекта и тези, които не са били класирани, съобщи още акад. Стефан Воденичаров.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама