ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса

0 3731 13.04.2008
Понеделнишката преса

Вестниците пишат за великденското прочистване на кабинета; за това защо Станишев прие оставката на Петков; за свирения сбор за дясна коалиция; за българската коронарна недостатъчност.


Тръгна ремонтът на кабинета, съобщава Монитор.

Ремонтът на кабинета тръгна с оставката на Румен Петков. Вътрешният министър изпревари плановете на премиера Сергей Станишев и вчера се оттегли от поста си. В специално изявление пред медиите Петков обяви, че си тръгва от МВР, и обясни, че решението му е лично и "не е израз на слабост и това не е поддаване на натиск, в чиято основа са клеветата, клюката и интригата". По думите му една от причините да се оттегли е, че носи отговорност за определени кадрови решения в МВР и с тях е подвел и държавното ръководство. Петков посочи още, че оставката му е израз на стремеж за повече държава и държавност и за укрепване на нейните институции.

Предстои великденско прочистване на кабинета, добавя по темата Дневник.

До Великден в правителството ще бъдат направени сериозни структурни промени, съобщиха водещи политици от трите управляващи партии. По тяхна информация още в понеделник сутринта тримата лидери в коалицията - премиерът Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, ще започнат да обсъждат реформите. Прогнозите са, че те ще засегнат повечето министерства. След като бъде уточнена новата структура на кабинета, ще бъдат изяснени и персоналните рокади, разказаха политици. Още в петък, след като Министерският съвет, подкрепен от 117 депутати от БСП и ДПС, оцеля при петия вот на недоверие, поискан заради "обвързаност с престъпността", премиерът обяви, че ще предложи разговори в коалицията за структурни и персонални промени. Като почти сигурна се определя смяната на здравния министър Радослав Гайдарски. Вероятно червените щели да сменят и още поне един свой представител. НДСВ пък можело да се раздели с военния министър Веселин Близнаков. Очаква се и ДПС да направи смени. В партията не пестят критиките си към министъра на земеделието Нихат Кабил. Възможно било и вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем да бъде понижена по някакъв начин.

Защо Станишев прие оставката на Петков, разяснява 24 часа.

Защо Станишев прие оставката на Петков – на този въпрос се опитва да дадеотговор коментарът на “24 часа”. 1. Страната не можеше повече да живее със съмнението, че ръководството на МВР покровителства контрабанда или пък контакти с подозрителни лица. 2. Идеята Петков да пише доклад за състоянието на МВР не се оказа успешна. Тя спечели малко време за правителството, но нищо повече. 3. Интерпретацията на премиера и президента за “оздравителния” ефект на скандала не беше приета добре нито в страната, нито в чужбина. 4. С чужбина нещата ставаха все по-сложни. Заваляха предупреждения от ЕК и американския посланик на техния си, дипломатически език. 5. Не проработи и тезата за опозиционния заговор за очерняне на правителството. Макар и със закъснение, Станишев направи единствено правилния избор – подсказа настойчиво на Петков да си подаде оставката и я прие без излишни благодарности. 

Промените започнаха, тръби и Дневен Труд.

С оставката на вътрешния министър Румен Петков бе даден изненадващ старт на планирания за тази седмица ремонт на кабинета. Въпреки очакванията, вероятно няма да бъде променяна коалиционната формула и партиите ще запазят досегашното разпределение. Почти сигурно е, че от правителството си тръгват социалният министър Емилия Масларова и здравният Радослав Гайдарски. Смяната им е свързана с друга промяна – година преди парламентарните избори властта прави силен ляв завой. Досега доминираният от БСП кабинет бе обвиняван от електората си, че води подчертано дясна политика под влиянието на съуправленците си от НДСВ и ДПС.  

Трима в битка за стола на Петков, научил е Стандарт.

Нов вътрешен министър избира премиерът Сергей Станишев, след като Румен Петков подаде оставка. Трима са основните претенденти за поста. С най-големи шансове е червеният депутат Георги Юруков, твърдят от “Позитано” 20. За МВР шеф се гласи и колегата му Младен Червеняков. Той е автор на новия закон за МВР. Част от социалистите предлагат посланикът ни в Брюксел Бойко Коцев да бъде върнат, за да седне в креслото на “6 септември”. Решението ще бъде взето от Съвета на коалицията.  

ЕК: Продължаваме да следим ставащото в България, цитира Дума.

Европейската комисия приема за сведение оставката на министъра на вътрешните работи Румен Петков, но няма практика да коментира вътрешни събития в страните-членки на Европейския съюз, включително и различни оставки. Това заяви вчера говорителят на ЕК Марк Грей по повод оставката на Румен Петков. Грей подчерта, че подаването на оставка е вътрешен проблем за българското правителство. Той обаче припомни, че Европейската комисия ще продължи да следи внимателно продължаването на ритъма на реформи в България, а също и как най-добре може да се подпомогне българското правителство в изпълнението на ангажиментите, поети при присъединяването на България към ЕС в областта на правосъдието и борбата с корупцията.  

Софиянски свири сбор за дясна коалиция, обявява Монитор.

ССД подава ръка за формиране на дясна коалиция, която да се яви на предстоящите парламентарни избори през 2009-а година. Това обясни вчера Стефан Софиянски, който отново беше избран за председател на партията. Той уточни, че от ССД разчитат най-вече на СДС, който да бъде основно ядро в един такъв съюз. Софиянски допълни, че вече е разговарял с лидера на сините Пламен Юруков за евентуални общи действия. "Управляващото мнозинство забрави, че сме 2008-а година. Затова десните партии трябва да се мобилизират и да възстановят стабилните си позиции", каза Софиянски. Той добави, че ще търсят конструктивен диалог и с ДСБ, но отрече за евентуални преговори с ГЕРБ. 

Оскъпяват заемите с такси и застраховки, предупреждава Новинар.

Когато теглите заем, внимателно проучете всички условия, по които се отпуска. Преценете дали искате да вземете кредита в лева или евро, тъй като сега левовите заеми са по-скъпи с около процент. Не гледайте само лихвите, посъветваха пред "Новинар" кредитни инспектори. Крайната сума, която ще плати клиентът, зависи от лихвата, еднократна и годишна такса, както и някои видове застраховки, които банката може да иска. Лихвата се определя от т.нар. базисен лихвен процент плюс надбавка, която е фиксирана и не се променя през периода на изплащане на заема. Базата обаче е променлива и зависи от външни фактори. Не всички кредитни институции обаче разясняват на клиентите какви са причините за промяната на базата и как това може да оскъпи кредита впоследствие. 

Без нови мерки срещу инфлацията, пише Пари.

Извънредни мерки за борба с инфлацията няма да се предприемат. Това заяви финансовият министър Пламен Орешарски. Цялата фискална политика на България е насочена срещу инфлацията, допълни Орешарски, като обясни увеличението на цените у нас с отличното развитие на българската икономика, повечето чужди инвеститори и по-богатото българско население.  

Двойни пари за униформи в гимназиите, съблазнява Монитор.

Двойно повече пари ще отдели Министерството на образованието и науката за училищата, които разработят проект за въвеждане на униформи. Това стана ясно вчера на просветен форум в Пловдив. "Готови сме силно да увеличим средствата за всички училища, които желаят да въведат униформи". Това заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев при откриването на третата национална конференция „Училището - желана територия на ученика" в Пловдив. 170 училища досега са се възползвали от програмата на МОН за ритуализация на училищния живот и вече са въвели униформи. Вълчев обяви, че освен предвидените от бюджета 12 млн. лв. за униформи и извънкласни дейности по програмата „Развитие на човешките ресурси" има и още 16 млн. лева. "Нека да има повече и по-интересни неща, които да се случват в училище. Нека се опитаме да задържаме повече време децата в училище", каза министърът. 

Над 250 хил. с коронарна недостатъчност, плаши Дума.

Между 140 и 280 хил. българи над 50-годишна възраст страдат от коронарна недостатъчност - състояние, при което има стеснение на съдовете, които хранят сърцето с кръв заради атеросклеротични плаки. Коронарната недостатъчност е една от най-честите прояви на исхемичната болест на сърцето. У нас няма официални данни за хората, които страдат от коронарна болест, коментира пред ДУМА проф. Младен Григоров, изп. директор на университетската специализирана кардиологична болница в Плевен. В САЩ от 1947 г. тече проучване на хората с това заболяване и според него между 20 и 40 хил. души на 1 млн. население страда от коронарна недостатъчност. При хората до 50 г. жертви на болестта са между 1 и 5%, а при над 65-годишните - между 10 и 20%. Най-новите методи за профилактика на заболяването, ранното му откриване и лечението ще обсъждат близо 1000 кардиолози, кардиохирурзи и общопрактикуващи лекари от цялата страна на 19 април.  

Общините в шах за парите за водни екопроекти, осведомява Пари.

Много от кметовете на общини се чувстват поставени в шах от екоминистерството. Причината е, че сроковете за кандидатствате с проекти за финансиране на пречиствателни станции за питейни, отпадни води, канализации и т.н. са изключително кратки.  

ЦСКА остава без фенове, тревожи се Меридиан мач.

ЦСКА ще остане без своите верни фенове при домакинството си от 26-ия кръг срещу Марек на 25 април. Причината - феновете на „червените“ замеряха и уцелиха с бутилки от минерална вода капитана на Локо (Пд) Красимир Димитров при влизането му в тунела на „Армията“, след като той бе сменен в средата на втората част. Заради това деяние на запалянковците „армейците“ почти сигурно ще бъдат наказани с един мач пред празни трибуни.  

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама