АКТУАЛНО


Защо не трябва да пием течност за чистачки!

20 12345 14.02.2013
Защо не трябва да пием течност за чистачки!

Че на кого би му хрумнала подобна идея? Освен ако не е решен да си стисне ръката за сбогом с живота. Минималната летална доза метанол за възрастен е 1 мг/кг. Но един самоубиец не би посегнал към течност за чистачки, тъй като съдържанието на метанол в нея е в рамките на 40%.



Да се нагълташ по погрешка с течност за чистачки е едно! А да я объркаш с ракия, звучи вече невероятно. Обаче се случи в XXI в. в едно българско село с едни български деца, събрали се да купонясват по български.

В неделя, 10 февруари, шестима младежи на възраст от 16 до 23 години се събират в къщата на приятелката си Даяна Калайджийска, на 20 г., в село Падеш. Домакинята донесла от мазето 2 бутилки по литър и половина да черпи гостите, мислейки, че взема от домашната ракия. Щедро – по половин литър на човек. Била сипана в зелени бутилки с етикет от пелин.
Всеки би се объркал дотук. Защо обаче никой от шестимата не се е зачудил защо домашната ракия била розова? И има ли ракия, ароматизирана с вишна или малина, каквото обяснение си дали младежите за цвета. И изпили и трите литра, смесвайки течността за чистачки с ягодов сок.

Не е чак такава загадка дали компанията се е събирала често да си пийва и да се весели. Явно е, че младежите не са били експерти по алкохола. Което е нормално и ненормално едновременно. Не се очаква от 16-годишен - най-малкото момче в компанията, да разбира от алкохол. На него дори не би трябвало да му продават такъв. Но понеже сме в България и всички знаят как стоят нещата, 16-годишните обикновено са доста светнати за спиртните напитки. А когато си на 23, си пълнолетен и пълноправен гражданин, дори не си вече дете. Чудно е да не различиш отровата от ракия въпреки сходния им аромат.

Двама от тях - 18-годишно момиче и 16-годишното момче, продължават да са в критично състояние. И двамата са в кома в централната реанимация на „Пирогов“. Стана ясно, че момичето, Даниела, е било на диета и 3 дена преди натравянето е карало само на салата. Специалисти коментираха, че това допълнително е влошило състоянието й. Останалите четирима пострадали, настанени в Клиниката по токсикология, продължават да са в тежко, но стабилно състояние.

Поглъщайки метилов алкохол, човек може да ослепее, при по-тежките случаи и да умре. След приемането метанолът бързо се резорбира в храносмилателната система и се метаболизира от черния дроб. Първоначално метиловият спирт се превръща във формалдехид чрез ензима алкохолдехидрогеназа. Тази реакция е по-бавна от следващата стъпка - трансформацията на формаладехида в мравчена киселина чрез ензима алдехиддехидрогеназа. Това обяснява закъснението на симптомите между консумацията и ефекта.

Първите  се появяват от 40 минути до 24-48 часа след консумацията на метанола. А именно: главоболие, световъртеж, гадене, повръщане, губене на съзнанието до степен на кома с гърчове и нарушено дишане и хемодинамика. Нарушение на зрението и на зрителната острота също могат да са първите признаци за отравяне с метанол.

При натравяне с метилов алкохол се извършва незабавна стомашна промивка, след което се дават очистителни средства. При най-тежките случаи се налага хeмодиализа. Като антидотно лечение се счита прилагането на етилов алкохол. В случая с пострадалите младежи лекари коментираха, че ако преди това бяха консумирали някакъв алкохол, последствията нямаше да са толкова тежки.

Случаите на отровени с метанол или метилов спирт са безброй. В края на миналата година в рамките на няколко месеца 38 души в Чехия намериха смъртта си. Последната им напитка била смес от отровен метанол и годен за пиене етилов алкохол.

В България десетки годишно намират смъртта си също най-често след консумация на „домошарка”. Метиловият алкохол се отделя при първичната преработката на алкохола и не трябва да се консумира. Обикновено при дестилация на ракия от плодове, съдържащи пектин, се образува по-голямо количество метанол поради по-високата захарност. Подслаждането над 20% или ферментацията при високи температури също водят до покачване на нивата на метилов алкохол.

Въпреки че и най-големите ракиджии се забъркват понякога в смъртоносна игра с метиловия алкохол, този път загазиха почти деца. Наивно! И дано се разминат леко! За това се молят мнозина. В глупостта си тези младежи станаха симпатични на обществото. Горките, възкликваме.  В следващите няколко дни ще стане ясно дали те ще се стабилизират и ще отпадне ли опасността за живота им. И умната занапред!
 
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама