НОВИНИ


Чичото - наркокръстникът на Западна София

2 5348 18.02.2013
Чичото - наркокръстникът на Западна София

Аркан, Булдога, Стаси, Чочо, Иво Дебелия, Марулата, Лудко, Дикси. Прякорите са част от списък, който достига до столични ченгета, докато те са по следите на нова наркогрупа в София.



Близо три месеца полицаите подслушват телефони на наркомани и дилъри. Записват разговорите им и разшифроват кодовете, с които те си предават съобщения, пише 24 часа. После залавят един от тях с малко дрога. Поставен натясно, той изпява всичко за наркобандата на Чичото. Оказва се, че почти година тя е зареждала седем от кварталите в София с хероин, марихуана и амфетамин.
 

Десет души от групата, начело с тартора й, са разкрити и дадени на съд, съобщиха от спецпрокуратурата. Оттам уточниха, че делото е разпределено на съдия и се очаква дата за първо заседание. 34-годишният шеф на групата Ангел Й., на когото аверите освен Чичо викали и Вуйчо, е в затвора. Той ще изчака там началото на процеса, тъй като е осъден по друго дело на 5 г. затвор за грабеж.

Зад решетките са още двама негови авери, известни с прякорите Иво Дебелия и Аркан. Останалите са под домашен арест или са на свобода срещу гаранция и подписка. Шестима от уличените вече са осъждани.

Според обвинението групата на Чичо е сформирана в началото на май 2011 г. Тя действала в т.нар. Трети район, който се обслужва от Трето районно управление и включва кварталите "Света троица", "Гевгелийски", "Западен парк", "Захарна фабрика", "Илинден", "Сердика" ,"Зони Б4","Зона Б5","Зона Б18 "и "Зона Б19".

Шефът на мрежата се снабдявал със стоката от Петрич и Сандански. Хората му въртели търговия в две направления - едното за хероин, а другото - за марихуана и амфетамини. Склададжия и основен зареждач на хероин бил Киро Булдога. Ролята му била да взема от Чичо "материала", както свидетелите наричат дрогата, да го разфасова на дози или "бомби" (всяка от 25 дози) и да ги крие на предварително уточнени места - в храсти, паркове и кантони.

Когато зареждането приключи, Булдога се обажда на шефа и докладва: "Всичко е точно". Босът звъни на Стаси и Аркан. Двамата вземат дрогата и я разпределят на дилърите. Всеки има свои хора сред уличните продавачи. Стаси отговаря за неколцина, сред тях са Чочо, Лудко и Дикси. Аркан пък работи с други дилъри, чиито прякори по делото не са уточнени. Те продават дози на зажаднели клиенти.

Сред наркоманите за промените на пазара се разбира бързо. От уста на уста се предава, че който иска хероин, и то с добро качество, просто трябва да отиде на явки около столичния бул. "Сливница" и ул. "Зайчар". Дилъри "усложливо" предлагат дрога дори край Центъра по наркомании, в който се прилага метадоновата програма, и е на ул. "Пиротска". Според прокуратурата за пласирането на амфетамин и марихуана отговарял Иво Дебелия.

Сред уличните дилъри, които работели за него, били Марчело, известен още с прякора Марулата, Лудко и Сашо Дебелия. Иво Дебелия събирал постъпленията от амфетамин и марихуана, а равният му по ранг Стаси - от хероина. После двамата отчитали парите на шефа. От десетте уличени само те имали право да му се обаждат директно по телефона.
За маскировка говорели уж за спорт. Ползвали кодирани изрази като:

"Ще тренираме ли тази вечер?", "Колко билета да вземем?", "Ще поритаме ли?" и др. Освен за наркотиците, тарторът се грижел и за телефоните на хората си. Симкартите се сменяли често, за да не могат притежателите им да бъдат проследени лесно от полицията. Като говорели по джиесемите, всички били изключително предпазливи и конспиративни - не споменавали имена. Един от дребните дилъри обаче попаднал в полицейска клопка през април м.г. Той опитал да се отърве от дрогата като глътнал три топчета с хероин. Номерът му обаче не минал. Рентгенова снимка го издала. Наркодилърът отказал да остане в болница, но полицаите го държали под наблюдение. Накрая арестантът изхвърлил топчетата по естествен път. За да избегне обвинения и ново дело, той склонил да свидетелства и лека-полека разказал каква е цялата схема. После пропели и други, дори и двама от обвиняемите.

Повечето от участниците в 10-членната група са на възраст между 30 и 35 г. Имат средно или средно специално образование. Най-млад - на 25 г., е Марулата. Вероятно оттам е и прякорът му. Намекът е, че е по-млад и "зелен" от другите. Петима от обвинените официално се водят безработни, само един е управител на фирма.

Както всички наркоструктури и тази се отличавала със строга йерархия. Чичото като шеф планирал бъдещите действия и давал указания на трима сподвижници, а те имали грижа да се оправят с дилърите на по-ниско ниво. Според обвинението вторите по ранг в групата са Киро Булдога, Иво Дебелия и Стаси. Те имали ангажименти към цялостното организиране на наркотърговията. Останалите са по-дребни дилъри. Някои са и наркомани,пише вестникът. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама