ИНТЕРВЮ


М. Радева: Станишев няма смелостта да отиде при протестиращите

52 14401 19.02.2013
М. Радева: Станишев няма смелостта да отиде при протестиращите
Социологът Мира Радева

Въпреки че Сергей Станишев се опитва да трупа дивиденти на гърба на стачкуващите, социологът Мира Радева коментира пред Фрогнюз, че лидерът на социалистите ще се излъже, ако си мисли, че случващото се ще му върже в кърпа победата на предстоящите избори.



Интервю на Ренета Попова

- Протестът започна като социален, но дали не се преобразува в политически?


- Действително има основание за това широко недоволство и гняв. В протестите ясно беше изразено, че това е недоволство към целия политически преход. Досега Бойко Борисов много успешно отбиваше топката като казваше, че това е наследен проблем, онова е наследен проблем. Обаче едно от предизборните му обещания беше той да въздаде справедливост заради несправедливо разрешените въпроси на българския преход. Той за първи път реално попадна в кюпа с останалите политици. Заради това няма да може да се измъкне и толкова леко, както го е правил досега.

- По какъв начин ще се опита да превъзмогне създалата се ситуация?

- Такъв опит беше вземането на главата на Симеон Дянков. Беше наясно, че трябва сериозен и много бърз ход.

- Има ли политическо подстрекателство на гърба на общественото недоволство?

- Трябва да е ясно, че няма човек в случая, който да не се чувства съпричастен към случващото се. Ясно е, че хората са озверели и искат бързи решения. Естествено БСП трупа някакъв ресурс на база на това обществено недоволство. Но БСП не трябва да си мислят, че това им връзва в кърпа следващите избори. Те не могат да застанат в позицията на Костов например, който поведе бунтовете 1997 г. Станишев колкото и да се опитва да яхне народното недоволство, той едва ли някога ще има смелостта да отиде сред протестиращите и да се опита да говори с тях. А това е слаба позиция за един политик. Когато ти се страхуваш да отидеш при хората и да им кажеш „аз съм този, който ще ви избави”. Казва го, но пред телевизионните камери.

- Може ли да сравним народното недоволство сега, с това през 90-те години?

- Не, именно липсата на лидер е голямата разлика в съпотавка с протестите, които наблюдавахме 1997 г. Освен това ми се струва, че тези избори са доста по-широки. Гледайки протестиращите във Варна, ми се струва, че там такова нещо не се е случвало. Коментирам Варна, защото това все пак е десен град, където е събран естественият електорален ресурс на ГЕРБ. Ако Борисов загуби тези хора, няма никакъв шанс на следващите избори. Ако не успее да възстанови доверието на големите градове, където е естественият му капацитет, на изборите можем да имаме връщане на вариант тройна коалиция. Има и друг вариант – да се родят новите политици, новите герои. Такива масови протести са в състояние да изкарват на преден план нови лидери. Моето усещане е, че в момента трупат потенциал партии като „Атака” и ВМРО, а Меглена Кунева напълно изчезна от хоризонта.

- Борисов намекна, че подаване на оставка на кабинета на ГЕРБ, би било най-лесното излизане от ситуацията?

- Това е само поза.

- Въпреки това има ли възможен сценарий, в който правителството да подаде оставка и след това да спечели изборите?

- Трудно е да се каже към момента. Според мен това обаче не би бил добър ход. Аз смятам, че хората не очакват неговата оставка, става въпрос за мнозинството, а искат да го видят в онази светлина,  в която са свикнали да го виждат. Да покаже, че е силен и държи под контрол ситуацията. Ако си подаде оставката, ще изглежда като бягство и това ще му срине имиджа.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама