НОВИНИ


Дянков остава под наем в Бояна

8 4837 20.02.2013
Дянков остава под наем в Бояна
Симеон Дянков

Симеон Дянков остава в "Бояна". Бившият ковчежник на държавата има договор за наем до края на годината. Той плаща 1700 лв. за 200 квадрата апартамент.



Жилището се води обособена част от резиденцията и няма връзка с вилите за премиер и президент, пише Стандарт. Дянков си плаща режийните и всички разноски за поддръжка на дома. Това научи "Стандарт" от източници в ГЕРБ. Досега заплатата на ексфинансовият министър бе 2700 лв., като Дянков винаги е изтъквал, че за да живее и работи в България, харчи спестяванията си.
 

Днес Симеон Дянков излиза от политиката. Ако правителствената рокада не е първа точка от дневния ред на Народното събрание, той ще участва в заседанието на кабинета. След което ще предаде поста на Томислав Дончев. Дянков няма да се кандидатира за депутат, дори Бойко Борисов лично да го помоли за това, твърдят в коридорите на властта. Дянков, който се включи като експерт в кабинета, не е член на партия ГЕРБ и няма да влиза в нея. Бившият вицепремиер нямало да става и съветник в Министерски съвет. Той възнамерявал да се върне към кариерата си на международен финансист. И да обмисли сериозно предложението, което получи в началото на февруари. Тогава едно от трите най-големи издателства в САЩ отправи към Дянков оферта да издаде негова книга с икономически анализи за еврозоната отвътре. Финансистът отложи поканата, мотивирайки се, че не е коректно да го прави, докато е финансов министър и е лично ангажиран с политика.
 

В 12.40 ч вчера с полет от Виена Симеон Дянков се прибра от Щатите. Той за малко се размина на летището с лидера на БСП Сергей Станишев, който пък по спешност се върна от Брюксел заради скандалите в държавата.

Въпреки големия медиен интерес вицепремиерът в оставка профуча с правителствения си автомобил покрай журналисти. През прозорците на колата се видя само, че е в отлично настроение. Дянков пристигна на правителствения ВИП. Пред железните порти на терминала го причакваше и екип на "Господари на ефира", които искаха да му връчат "Златен скункс. Но статуетката си остана в Господарите, а те хукнаха да го причакват пред финансовото министерство и пред сградата на кабинета на "Дондуков" 1.
 

Продължават да се спрягат най-различни версии кога точно и как Борисов е поискал оставката на ковчежника си. Дянков научил, че е уволнен не лично от  Борисов. А от Кристалина Георгиева, разказаха за "Стандарт" източници от ГЕРБ. Няколко драматични разговора е имало късно вечерта в неделя между премиера и доскорошната му дясна ръка. Те обаче не са се провели лично по телефона между двамата. А чрез българския еврокомисар Кристалина Георгиева. Според източниците ни Бойко не искал да говори лично с Дянков, защото му бил бесен. Причините били три - непреведените в срок 1 милиард на зърнопроизводителите, писмо на ексфинансовия министър до еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен във връзка с увеличената вноска на България в МВФ, заради което Борисов трябвало да се обяснява пред Брюксел, и отпуската на Дянков в САЩ, докато София се тресе от протести. От офиса на българския еврокомисар заявиха вчера за "Стандарт", че Кристалина Георгиева няма да коментира правителствените рокади.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама