НОВИНИ


Самолетни писти получи НСО

10 5812 01.03.2013
Самолетни писти получи НСО

Особено продуктивно бе събранието на Министерски съвет днес, след като бяха одобрени ударно 50 точки от дневния ред. Правителството в оставка се разпореди с имоти и бюджетни средства на обща стойност стотици милиони левове.



13,5 милиона лева получава от бюджета Столичната община за разширяване на софийското метро, реши правителството в оставка. Строежът продължава с изграждането на два участъка - от "Цариградско шосе" през ж.к. "Дружба" до летище София и от "Младост" 1 до "Младост" 4 - Бизнес парк.

Също така Столична община получава за стопанисване за срок от десет години храм "Света София", който е обновен и ремонтиран.

Министерски съвет (МС) отне от Министерството на отбраната имоти, които са публична държавна собственост, и ги предостави безвъзмездно за управление на Националната служба за охрана (НСО), съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Единият имот е с площ 646 569 кв. м, застроен с 36 сгради. В него са изградени част от писта за излитане и кацане с площ 4919 кв. м, пътеки за рулиране с площ 48 293 кв. м и 17 специални съоръжения - тип "А", "В" и "С", както и части от сгради. Имотът се намира в землището на Нови Искър.

С друго решение на кабинета в оставка НСО получава безвъзмездно право на управление върху два имота, които се намират на територията на Столична община - район "Нови Искър". Имотът, разположен в землището на с. Мировяне, е с площ 919 338 кв. м, застроен с 2 сгради, с обща застроена площ 141 кв. м. В имота са изградени част от бетонова писта за излитане и кацане с площ 104 790 кв. м, пътеки за рулиране с площ 9417 кв. м и 2 бр. специални съоръжения - тип "С".

Допълнителни 7 милиона лева ще получи Българската академия на науките за стимулиране на водещите иновативни и обществено-полезни научни изследвания.

9 милиона лева ще бъдат дадени на Военномедицинската академия, за да покрие просрочени задължения към доставчици.17,5 млн. лева се отпускат за цифрови декодери на социално слаби граждани, а 13,5 млн. отиват за разширението на софийското метро.

С друго решение се отпускат още 3 милиона лева за електрификация и реконструкция на жп линията Пловдив - Свиленград и изграждане на нов граничен комбиниран пътен и железопътен мост на река Дунав при Видин - Калафат. Пловдив и Добрич получиха зелена светлина да сключат европроекти за 230 млн. лева за ВиК. Ако ЕС не покрие цялата сума, ще я поеме бюджетът, решиха още министрите.

Всичките гласувани решения на заседанието на Министерски съвет можете да видите тук.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама