СВЯТ


Почина Уго Чавес

13 6907 06.03.2013
Почина Уго Чавес
Уго Чавес

Почина президентът на Венецуела Уго Чавес. Новината съобщи вицепрезидентът на страната Николас Мадуро, цитиран от Ройтерс. Чавес си отиде от този свят на 58 години.



Няколко часа по-рано министърът на съобщенията Ернесто Вилегас обяви, че здравето на президента се е влошило. По думите му, Чавес е диагностирициран с "нова тежка инфекция", заради която той не може да диша. Министърът обаче отбелязва, че президентът осъзнава в какво състояние е. Преди два месеца, след като Чавес отново се влоши, Вилегас също свърза това с респираторна инфекция. "Получихме най-тежката и най-трагичната новина. Kомендантът президент Уго Чавес е починал днес в 4.25 часа”, заяви вицепрезидентът Мадуро в ефира на държавна телевизия.


През юни 2011 година стана ясно, че Уго Чавес има неуточнен вид рак в областта на таза. Той бе опериран в Куба и подложен на химио и лъчетерапия. Управлението на държавата временно премина в ръцете на вицепрезидента Николас Мадуро.

Според Конституцията на Венецуела нови президентски избори трябва да бъдат проведени в срок от 30 дни след овакантяването на президентския пост.


Уго Чавес е президент на Венецуела от 1999 година. Той е роден на 25 юли 1954 година в Сабанета. Приживе се определяше като социалист и социалдемократ. Първото официално съобщение, че Чавес е болен и се лекува от рак, се появи през юни 2011 година. Той претърпя четири операции, последната от които бе на 11 декември м.г.. Тогава лекари коментираха, че състоянието му е толкова тежко, че едва ли ще понесе пета интервенция.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама