TИЙН ТАЙМ


Големите мистерии за Левски

24 18180 06.03.2013
Големите мистерии за Левски
Васил Левски

Васил Левски е икона за всички в България, но около образа му все още има неизвестни, които чакат своя отговор.



Винаги, когато отбелязваме годишнини от раждането на Васил Левски, все още търсим отговорите на куп неизвестни около личността му. Всички български граждани (независимо от етноса!) го приемат за икона. Мнозина историци, писатели и обикновени клюкари са се „упражнявали” на гърба му. За обикновения човек все пак остават няколко Големи мистерии, които не целят да го охулят, а да разбулят тайните около Левски.




5. Апостолът и масонството

Левски беше набутан в заговор със „свободните зидари” в последните години. Близкото му познанство със „заклети” масони го уличи в тясна близост с тайнственото братство. Твърди се, че използвал техният маниер на шифроване на документите. Фактът, че завършва писмата си само към доказани посветени с „Целувам те”, говорело за обвързаност с тяхната дейност.

4.Предателят

Бедният поп Кръстю над век беше охулван като най-мразеният свещеник в историята. Последните няколко десетилетия се извадиха документи, които го оневиниха. Все още, обаче, в паметта на българите той присъства като Юда в Библията.

Напоследък се твърди, че отчето просто бил удобна жертва на амбициозни съратници на Левски, които искали да го отстранят от позициите му в революционните комитети.

3. Прякорът

„Джингиби” е любимото прозвище на народа, макар в учебниците и литературата да е Апостолът на свободата. В действителност той е наричан с над десет имена в революционните среди и тогавашната общественост. Долу-горе толкова са и фалшивите му названия в документите. Сам се подписва с над тридесет псевдонима. Любопитно, че повечето от тях са с корен „аслан” (лъв – тур.ез) и „дервиш” ( скитник, аскет и мисионер).

Никой не знае кой го нарича за първи път „Джингиби” (Неуловимия) и защо точно този прякор е най-близко до сърцето на нашенеца.

2. Жените

Макар със статут на Най-великият българин, Левски не може да не бъде споменат и в този аспект. Преди промените деликатно говореха само за майка му, която го очаква и страда за него. Понякога, само в краен случай, и за сестрите му се споменаваше. С появата на демокрацията любопитните хукнаха да търсят „Безсмъртната любима” на Левски. Със сигурност се знае, че жени са го измъквали от сигурна гибел. Българки са го крили и маскирали, за да избяга от заптиетата.

Най-атрактивна е онази почти неизвестна монахиня, която била Жената в живота на захвърлилия расо Левски. Тук не става въпрос за омаскаряване на идеала, а за красива история за невъзможната любов към синеока девойка, която се е казвала Ана.

1.Гробът

Обожествяването на Левски по „библейски” модел – майка-светица, подъл предател, аскетизъм и…Светия Граал. Ако някога се открият останките на великия българин това ще е Ударът на българската историческа наука. Мнозина са се „препънали” в издирването му. Големи имена са посветили живота си на тази кауза. Мистици вярват, че когато се намери ще настъпи краят на тежките дни за България.

Докато спорят дали да погребат „по християнски” косите му, единственото желание на Апостола не се изпълнява. Дущата на Васил Левски не може сигурно да намери покой, макар да се подстригва, за да не си отиде „неопят и непогребан”.
(https://www.razkritia.com) 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама