ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 17 април

0 4152 16.04.2008
Пресата на 17 април

Вестниците пишат за пренасянето на скандала от МВР в митниците; за умуването от страна на БСП по темата предсрочни избори; за новия вирус, който ни удря


След МВР скандалът се пренася в митниците, съобщава Дневник.

Вероятно министърът в оставка Румен Петков ще бъде обвинен, че е издал секретния сътрудник на Държавната агенция "Национална сигурност"Алексей Петров. Разследват се Агенция "Митници" и шефът й Асен Асенов. Един от собствениците на "Винпром Пещера" ще бъде обвинен в даване на подкуп на арестувания зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов. Това съобщи източник от прокуратурата, запознат с доклада на ДАНС. В него се потвърждава и че бившият шеф на следствието Ангел Александров се е срещал с Пламен Галев и Ангел Христов в Дупница и разговорите му с тях на три пъти са съдържали доста двусмислени реплики. Трите срещи са засечени със специални разузнавателни средства и разпечатките от тях са запазени. Източникът от обвинението съобщи, че от скандала в МВР е тръгнала нова линия, по която се води разследване срещу Агенция "Митници" и най-вече срещу шефа й Асен Асенов. Прокуратурата е разпоредила проверка на митниците не само заради доклада на ДАНС, а и заради тиражираните твърдения, че човек на най-високо ниво в митниците с прякор Дебелия е покровителствал продажбата на алкохол с фалшиви бандероли.

БСП умува за предсрочни избори, информира Монитор.

БСП се готви за предсрочни избори, в случай че структурните и персоналните промени в правителството на Сергей Станишев не бъдат подкрепени от трите партии в управляващата коалиция. Социалистите не са склонни да продължат мандата си, ако зад ремонта на кабинета застане критичният за мнозинството минимум от 121 депутати, а не сегашното мнозинство от 151 народни представители от БСП, ДПС и НДСВ. Това съобщиха пред "Монитор" източници от червената партия.Вариантът за предсрочен вот е налице, тъй като несъгласието на НДСВ за промени във формулата 8:5:3 изнервило докрай премиера Сергей Станишев, категорични са източниците на "Монитор". Царистите настоявали не само да запазят сегашния си брой министри, но да вкарат в управлението Милен Велчев на вицепремиерска позиция в кабинета или в краен случай като шеф на бъдещата структура, която ще управлява парите от еврофондовете. Не само БСП, но и ДПС не били съгласни да провяват толерантност към исканията на НДСВ и дори настояват квотното им участие във властта да бъде орязано. Станишев вече почти е решил какви ще са промените, но все още изчаква да види дали жълтите няма да променят поведението и позициите си, заявиха източници от БСП. Шефът на парламентарната група на "Коалиция за България" Михаил Миков потвърди пред "Монитор", че капризите на царистите могат да изнервят социалистите и те да предпочета предсрочните избори пред нестабилно управление до края на мандата.

Татяна Дончева: Станишев отвоювал БСП? Завоевателите не изглеждат безпомощни, цитира 24 часа.

“Смешна е тезата как Сергей Станишев отвоювал партията. Няма завоевател, изгледащ безпомощно!” – това заявява в интервю за 24 часа депутатът от БСП Татяна Дончева.Според нея в сегашната ситуация ролята на президента Първанов тепърва ще се изяснява. Единият аспект е компанията му от последните години, с която си прекарва времето, ходи на лов, прави обществените си инициативи. А другият аспект са неговите амбиции – след като загуби ключовият си човек в правителството, да се опита да участва в много сериозно преструктуриране на това правителство под негова егида и под негово влияние, използвайки хората, които сега е пласирал около премиера. Ако това не може да стане, да положи усилия да съкрати мандата на правителството, защото един служебен кабинет ще бъде реден от него. Първанов е част от тази система, за която обществото съзнава, че пречи на развитието на България и че трябва да бъде премахната, казва още Татяна Дончева в интервюто.

Партиите финансирани под масата, оповестява Монитор.

Нито една партия не е била напълно прозрачна в отчитането на разходите за кампанията си на местните избори през 2007 година. Въпреки че 70 формации от общо 88, участвали в местните избори, са предоставили отчети за изразходваните средства, те са пълни с грешки и пропуски. Останалите 18 партии изобщо не са отчели никакви разходи. Това сочат данните от проучване на неправителствената организация "Прозрачност без граници" в шест града. БСП не е представила отчет кои са дарителите є, списъка на разходите и в коя община колко пари са похарчени. "Това е неправилно, защото те посочват някаква обща цифра за цялата кампания, но не казват колко са похарчили във всяка община. Общините от своя страна имат лимит, така че не се знае дали някъде не са дадени повече пари", коментира програмният директор на "Прозрачност без граници" Катя Христова. НДСВ от своя страна навсякъде са отчитали разходи, дори там, където не са имали представители. От неправителствената организация посочиха и сериозни разминавания в разходите на ДПС. "Партията е декларирала, че за местните избори сама е финансирала кампанията си. Годишният отчет обаче показва, че всички пари на партията трябва да са дадени само за местните избори, което означава, че със сигурност има и други източници на финансиране", обясни Катя Христова. 

Булгартабак - стръв за големите акули, обявява Пари.

Четири мултинационални компании са заявили интерес за покупката на Булгартабак холдинг. Това са Филип Морис, Джапан табако интернешънъл, Бритиш американ табако и Импириъл табако. Причината големите в бранша да възобновят интереса си към родния тютюнев гигант е желанието им да запазят и да разширят пазарния дял на собствените си марки у нас. Дистрибуторската й мрежа също е апетитна хапка.

Френската компания Арселор иска Кремиковци под наем, пише Пари.

Представители на Арселор Митал са поискали да вземат металургичния комбинат Кремиковци под наем за няколко месеца до приключване на сделката. Това стана ясно след среща на хората на Лакшми Митал с министъра на икономиката Петър Димитров. Вариантът с отдаването на завода под наем е с цел да се осигури нормална работа в него до идването на новия собственик.

След 40 дни плен в мезонет – без ухо, но жив срещу откуп от 1.5 млн. евро, разкрива 24 часа.

Банда дръзки похитители отрязоха ухото на отвлечен син на строителен предприемач, но го освободиха срещу рекордните 1.5 млн. евро откуп. Нападението станало в София, а младежът е държан в плен в града 40 денонощия. Първоначално бандата искала 3 млн. евро. Бащата довел от Мексико професионални парламентьори и цената била свалена наполовина. Похитителите обаче решили да покажат твърдост и отрязали ухото на младежа.

Медии - Политици 54:8, радва се Дума.

54 на сто от хората вярват в българските медии. За разлика от това едва 8% се доверяват на политиците. Това сочи изследване за доверието в четвъртата власт, направено в САЩ и Европа. Данните бяха изнесени вчера от директора на Института по философски изследвания към БАН Васил Проданов по време на Петата национална конференция “Морал в българските медии”. Доверието в Европа като цяло към журналистите е 39 на сто, а към политиците 14 на сто. Затова българските медии имат много по-голяма морална отговорност към обществото, подчерта Проданов. Той коментира, че в последно време обаче медиите ставали среда на клевети. Според него това е резултат от различните канали на информация, които превръщат едно недоказано твърдение във факт. 

Удари ни нов вирус, предупреждава Дневен Труд.

Нов вирус със силна хрема плъзна из страната. Това е “опашката” от отминалата грипна епидемия, след която обикновено се задава вълна от вируси, съобщиха експерти от министерството на здравеопазването. Епидемиолозите му са регистрирали официално 3500 заболели през изминалата седмица, но според личните лекари реалният им брой е в пъти по-голям, защото хората се самолекуват. Вирусът носи силна хрема, а при някои се придружава и с разстройство. Удря не само деца и възрастни с хронични заборлявания, но и хората в активна възраст.

Лятната селекция на ЦСКА пред провал, четем в Меридиан мач.

ЦСКА едва ли ще осъществи сериозна лятна селекция, с която да е по-подготвен за евротурнирите. Приказките на Томов, че клубът има набелязани 6-7 футболисти, не отговарят на истината, просто защото по селекцията изобщо не е работено. Причината за това е елементарна – все още не е известно дали изобщо “червените” ще разполагат със средства за нови попълнения. Точно заради това предвидената за преди две седмици среща между треньора Стойчо Младенов, спортно-техническия шеф Костадинов и президента Томов не се осъществи.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама