НОВИНИ


Д. Добрев: Не забелязах тревожната ситуация в ДКЕВР

19 5732 09.03.2013
Д. Добрев: Не забелязах тревожната ситуация в ДКЕВР
Делян Добрев

Нашите усилия бяха концентрирани в това да решаваме далеч по-големи проблеми, като АЕЦ "Белене", новите договори на газа и посредниците в тях, дори „Бургас-Александруполис”, обясни Добрев.



Няколко пъти поех вината и отговорността за това, че не забелязах тревожната ситуация в регулатора и липсата на контрол по-рано, съобщи по ТВ 7 министърът в оставка на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Нашите усилия бяха концентрирани в това да решаваме далеч по-големи проблеми, като АЕЦ "Белене", новите договори на газа и посредниците в тях, дори „Бургас-Александруполис”, големи теми, с които правителството трябваше да се занимава, като си мислехме, че съответно регулаторът си върши своята работа. Оказа се, че той не си свърши работата, каза още Добрев. 
 

За АЕЦ "Белене" и за „Цанков камък” са изхарчени над два милиарда и половина лева. С тези пари държавата можеше безплатно да санира всички жилищни блокове в цялата държава, толкова са тези пари, които са потънали в АЕЦ "Белене" и за „Цанков камък”. Ние се занимавахме да не потъват повече пари там и затова може би изпуснахме Семерджиев и контрола, който той трябва да извършва. Факт е, че не е упражняван контрол върху ЕРП-тата; факт е, че са им признавани разходи на базата на фактури, а не на базата на оценки. Редица проблеми има, призна още  Добрев.

Занапред трябва да се направи система, с която ДКЕВР сама да осъществява достатъчно добър контрол, например да се задължат всяка година да правят регулаторни одити по цялата верига, каза още министърът.

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама